Служителите на РУО – Благоевград осигуряват интернет за над 110 ученици

Колективът на Регионалното управление на образованието – Благоевград събра 1230 лв, с които ще бъдат осигурени мобилни пакети интернет на над 110 ученици.

Идеята да бъдат подпомогнати деца при сегашното обучение в електронна среда е на началника на РУО Ивайло Златанов, като всичките служители в управлението са подкрепили инциативата.

Първоначално е обмислян вариант да се закупят пакети от по 30 лв. за около 40 ученици, нямащи достъп до интернет. Впоследствие Ивайло Златанов разговарял с представители на мобилен оператор и успява да договари цена от 10.79 лв. с ДДС на месец за 20 000 МВ мобилен интернет за всеки пакет, с което ще се помогне на много по-голям брой деца от първоначално предвидения.

„Целта е мобилният интернет да достигне до ученици в максимален брой училища на територията на областта”, коментира по този повод началникът на РУО.

Справка на Регионалното управление на образованието показва, че около 1300 ученици в Пиринско нямат достъп до интернет. Съответното училище или други лица и институции поемат осигуряването на интернет за времето на извънредното положение на 688 от тях и остават още 594, които се нуждаят от мобилната услуга. Най-много – 140 ученици без достъп до интернет, има в петричкото СУ „Антон Попов”.

Че няма как училището да осигури необходимата техника или интернет на толкова много деца, изтъкна директорът на учебното заведение Александър Главчев. Той увери, че всичките 283 ученици на СУ „Антон Попов” са обхванати в дистанционното обучение, като на тези без устройства или интернет образователният медиатор разнасял материалите на хартия по домовете.

От СУ „Йордан Йовков” в Рибново са намерили начин как да помогнат на общо 52-ма от своите възпитаници без достъп до интернет.

„Всеки учител задели между 20 и 30 лв., с тях ще купим 20 лаптопа. Отделно през рутери от близките къщи взехме интернет за децата, които имаха устройства, но нямаха интернет, и така решихме проблема”, разказа директорът на училището Манчо Джуркин.

Наред с това училищният стол отново ще отвори врати, за да се готви топла храна за социално слаби хора. Така ще се осигури работа за четирима души от непедагогическия персонал, а доброволци ще разнасят храната до домовете на хората. „Въпреки трудностите и предизвикателствата направихме бърза организация и всички колеги, целият колектив се мобилизира много бързо, което ме радва. Не сме допуснали и не сме оставили изолирано нито едно дете”, заключи Манчо Джуркин.

Мобилни устройства – таблети, лаптопи, на ученици са подсигурили и в благоевградското V СУ „Георги Измирлиев”. Там без достъп до интернет са 15 деца. На някои от тях през мобилния оператор ще им бъдат увеличени минутите и обемът МВ интернет, а училището е осигурило таблети за 6-има ученици. Директорът на V СУ Мария Тричкова допълни, че остават още 5 деца, като в момента се обсъжда как да бъде помогнато и на тях.

С предизвикателствата успешно се борят и в училището в село Бабяк, което е единствената в страната ни образователна институция с 3 филиала. Интернетът във високопланския район често се губи и стават аварии. Последно прекъсвания имало преди два дни, стълбове били съборени от силния вятър и два екипа отстранявали аварията.

„Интернетът дойде след 15.30 часа, но колегите учители веднага реагираха и проведоха планираното по програма онлайн обучение”, разказа директорът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” Акия Мусов. В училището е имало общо 8 ученици без достъп до интернет, но благодарение на заможни хора от селото и учители проблемът е решен и на децата е осигурен безплатен интернет.

„Въпреки трудностите няма незаето дете и всичките ни 130 ученици са обхванати”, каза Акия Мусов. Като най-проблемен той определи района около село Кузьово /където е единият от филиалите на училището/. Там интернетът често прекъсвал, затова от училището са се подсигурили с резервен лаптот, за да реагират при нужда и да не се нарушава електронният учебен процес.

Справката показва, че редица други училища в областта също са предприели действия, за да включат учениците си в обучението в електронна среда от разстояние. Така например в училището в Краище е осигурен достъп до интернет на 11 от 11 нуждаещи се, в санданското ІІ ОУ на 10 от 10, а в ІІІ ОУ – на 20 от 20. В Симитли от 53 ученици сa подпомогнати 35, в Хаджидимово от 43 – 30.

Имайки предвид, че в момента се правят икономии от средствата за издръжка, то училище с 200 ученици би трябвало условно за два месеца да има поне 4-5 хил. лв. икономии. На фона на това от най-голямото основно училище в областта – благоевградското ІІІ ОУ „Димитър Талев”, с годишен бюджет от почти 2 млн. Лв. /1 952 292 лв./, са посочили, че 26 техни ученици нямат достъп до интернет, но не е осигурен такъв за нито един от тях.

Във ІІ ОУ „Димитър Благоев” е предоставен интернет на един от 17-те нуждаещи се ученици, а в СУ „Братя Каназиреви” – Разлог – на 5 от 44 нямащи достъп до интернет. В петричките СУ „Антон Попов” от 140 ученици не е подпомогнат нито един, не е осигурен достъп до интернет на нито едно от 50-те нуждаещи се деца и от І ОУ „Кочо Мавродиев”./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене