Дончев: Смутът с ББР е заради подозрения, че държавата е дала кредита

Смутът дойде от това, че Банката за развитие (ББР)  е инструментът, чрез които осигуряваме гаранции на търговските банки, а имаше неоснователни подозрение, че този кредит е с ресурс от държавата. Така коментира отстраняването на шефовете на ББР вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ на БТВ.

Според него в политиката всичко трябва да е на морална основа. „Може едни неща да са редни, но ако будят недоверие, се изисква политическо действие – в политиката доверието е всичко”, каза Дончев. По думите му войната между институциите винаги е нещо лошо, добре е обаче да има напрежение и спор.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди икономическият министър да смени ръководството на държавната банка. Решението на премиера е по повод отпуснат от ББР кредит от 75 млн. лева на фирма за закупуване на лоши кредити от портфейли на две банки.

В същото предаване участва и Мавродиев, който обяви, че сделката е подготвена преди 7 месеца и реално финансирането за нея не идва от парите, които се отпускат от държавата за кризисните мерки. Мавродиев заяви, че сделката е абсолютно обезпечена, тъй като зад нея стоят активи в размер на 500 млн. лева като 150 млн. са в недвижими имоти. Оценката на активите е направена от независим оценител, заяви Мавродиев. Според него не е направено нищо нередно, а той е атакуван с фалшиви новини. „В последните дни се разпространяват огромни фалшиви новини от група медии от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и свързани с тях политически партии“, коментира Мавродиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене