Постно прясно зеле

Продукти:
една малка зелка,
около 3-4 с.л. олио,
1 глава лук,
1 морков,
3-4 домата,
1-2 скилидки чесън,
1 ч.л.(с лек връх) червен пипер,
сол и черен пипер на вкус,
половин дафинов лист,
лимонов сок или около 1/2 ч.л. лимонова киселина,
магданоз

 

Начин на приготвяне:
  • Измийте и нарежете зелето на ивици.Нарежете лука на ситно.
  • Сложете олиото в тенджера (изберете такава, в която ястията не загарят лесно) да се загрее на котлона и сотирайте лука, докато стане „прозрачен“.Прибавете нарязаното зеле. Аз го прибавям на два или три пъти. Слагате част от зелето, оставяте за 1-2 минутки, разбърквате добре, после прибавяте следващата част, пак разбърквате добре, отново оставяте за 1-2 минутки и отново разбърквате. Прибавете около 1 кафена чашка вода и дафиновия лист, похлупете (но не напълно) тенджерата и оставете зелето да се задушава на слаб огън. Отвреме навреме разбърквайте. Ако е необходимо може да добавяте и по малко вода, но зелето обикновено си пуска, така че едва ли ще се наложи. След около 15-тина минути прибавете червения пипер, сол на вкус и скилидките чесън нарязани на „филийки“.
  • Докато зелето продължава да се вари, настържете доматите на ренде, като отстраните люспите, които остават накрая. Нарежете моркова на малки кубчета. Прибавете моркова и доматите към зелето и разбъркайте. Отстранете дафиновия лист.
  • Обикновено прясното зеле сладни и не на всички им допада този сладък вкус, може да компенсирате с прибавяне към яденето на лимонова киселина или изцеден лимонов сок. Но това трябва да стане след като сте сложили доматите, те накиселяват и едва след тях ще може да прецените колко лимонена киселина или лимонов сок да прибавите. Конкретното количество е вече въпрос на вкус, но все пак внимавайте да не прекалите.
  • Оставете да ври до готовност. Десет минути преди да е готово, прибавете черен пипер на вкус.
  • Когато зелето е готово, отстранете от огъня, прибавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте.

lety-culinaryadventure.blogspot.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене