Петокласник припадна в междучасието след вирусна инфекция, с мозъчно сътресение приет в хирургия

8-мо СОУ - Благоевград

Директорът С. Биров: От миналата седмица има завишаване на броя на болни деца и учители, по-добре да останат вкъщи, за да не рискуват здравето си и заразяването на другите

11-годишен ученик от 8-мо СОУ-Благоевград е с мозъчно сътресение, по спешност е приет в хирургия на благоевградска болница, след като припаднал по време на междучасие. Инцидентът с петокласника Начев станал вчера около 11, 00 часа в голямото междучасие. Ученикът внезапно колабирал, докато чакал на опашка в намиращото се до училището заведение. Случи­лото се вдигна на крак учите­ли, полиция и спешни медици.

Касае се за ученик, който през изминалата седмица е от­съствал от учебни занимания заради вирусно заболяване, днес е представил извинител­на бележка, каза директорът на Осмо.СОУ в Благоевград Сер­гей Биров и поясни: Класният ръководител миналия понедел­ник е освободил от последния час същия ученик, защото се е чувствал зле, след което мом­чето си е тръгнало за лекарски преглед и цялата седмица не е присъствал в училище. Днес / б.р.-вчера/ по време на гол­ямото междучасие на ученика му е станало лошо извън дво­ра на училището, докато е ча­кал да си купи закуска. Неза­бавно бях информиран и също отидох на мястото. От присъс­тващите разбрах, че е колабирал, не е ударил главата си на твърд предмет. Когато пристиг­нах, на детето вече бе оказана първа помощ, заварих го сед­нало на стол.

През изминалата седмица в училището ни има завишаване на броя на заболелите от ос­тра вирусна инфекция деца. От учебни занимания отсъстват ученици от всички възрастови групи – от 7 до 14-годишни, средно от клас има по 3-4 до 5 болни деца. От работа отсъс­тваха и 4-ма учители, също по­валени от вирусна; мнфекция, на 100% са подсигурени замес­тници, учениците не са пропус­нали нито един учебен час. Апелирам всички родители да не пускат децата си на учили­ще болни, защото така риску­ват първо тяхното здраве, а и заразяването на другите. Не подценявайте заболяванията, причинени от вирусна инфек­ция, защото на всички ни е из­вестно, че може да доведат до усложнения, сред тях белод­робни заболявания, нервна система и други органи, заклю­чи училищният директор С. Би­ров.

Медицинската статистика сочи, че през изминалата сед­мица има завишаване на ви­русните инфекции в Благоев­град. Както „Струма“ писа, три отделения на благоевградска­та болница – детско, вътрешно и инфекция, са пълни с болни с усложнения от вирусни ин­фекции.

Според медиците се касае за типични зимни инфекции с повишена температура, болки в гърлото, кашлица, главобо­лие, мускулни болки и отпад­налост. По-чувствителните хо­ра са податливи на резките промени във времето, което е нетипично за сезона сьс за­топляне до рекордните 20 гра­дуса.

При симптоми на вирусно заболяване останете вкъщи за 2-3 дни, като приемате пара- цетамол, витамини, повече теч­ности и плодове,ако оплаква­нията не преминат, потърсете лекарска помощ, за да не се стигне до усложнения.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене