Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила между 6 и 13,8%.

По-чувствително поскъпване – с 5%, има и при яйцата и на едро бройката вече е 21 ст. С подобен процент нараства и захарта, като килограм е стигнал 1,45 лв.

При останалите основни хранителни продукти няма голямо движение на цените.

Според данни на КНСБ за март лимоните са поскъпнали с 43,6% и цената им вече е над 5 лева по пазарите. Значително увеличение има и при картофите (26,1%), чесъна (45,4%), зелето (15,3%), моркови (14,3%), лук (13,9%). Най-голямо е поскъпването на джинджифила – със 100,8% през март до 15 лв. за килограм на дребно.

Има увеличение и при свинското месо – с 5,2%, което се дължи основно на свития внос от Испания, а българските производители дават 40% от потреблението. С над 4% поскъпва олиото.

Има силен спад на цените на домати и краставици през миналата седмица заради появата на българска продукция. Оранжерийните домати са паднали с близо 10% и цената им на едро вече е под 2,50 лева. При краставиците намалението е още по-голямо – с над 12 на сто. За седмица цената им на едро пада от 3,22 на 2,81 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене