Депутатът от ГЕРБ Георги Динев: Скъпи приятели, споделям с Вас последната информация, относно промените в Закона за мерките по време на извънредното положение!

Скъпи приятели, споделям с Вас последната информация, относно промените в Закона за мерките по време на извънредното положение! Предстои гласуване утре в пленарна зала !

📌 Съобразихме се с исканията на бизнеса и приехме предложение, което предвижда промяна в механизма на системата 60/40. Сега държавата освен 60-те процента ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателите. Парите ще са от Фонд „Безработица“. Това значително подобрява мярката и така повече работодатели ще могат да се възползват от нея.

📌 Освен тези 700 млн. лв., с които държавата увеличи акционерния капитал на ББР, днес на бюджетна комисия бяха приети още 700 млн. лв. като гаранция за кредитите, които ББР ще дава. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

📌 В рамките на три поредни месеца лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срока на гратисния период за погасяване ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срока за погасяване – 10 години.

📌 Ще има възможност и за безлихвен кредит за малките предприятия до 100 000 лв. Отново с гратисен период от 3 до 5 години и срок на погасяване 10 години.

📌 За срока на извънредното положение хората, които са на борсата и получават обезщетение – ще могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители при облекчен режим и то без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“.

📌 Предвижда се и редуциране на глобите, с изключение на тези за нарушаване на карантинен режим. За всички останали нарушения, като разходка в парка например – 300 лв. глоба, при повторно – 1000 лв.

Важна мярка за общините – приеха се текстове, според които всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или направо да освободят от наем и такси своите наематели за срока на извънредното положение.

🍀 Бъдете здрави и се пазете 🍀

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене