Доброволци от Благоевград помагат на бездомните животни

В тези тежки времена, не само хората, но и бездомните животни имат нужда от помощ и подкрепа. Заради, извънредното положение, в което се намираме, повечето заведения за обществено хранене са затворени, а именно те осигуряваха до някаква степен изхранването на част от бездомните животни. Сега, повечето от тях гладуват, а гладните животни стават агресивни.

„Именно, поради тази причина, още преди 20-тина дни, доброволците от цялата страна направихме една организация и конкретно, ние доброволците от Благоевград с идеята, докато си разхождаме домашните любимци, да подсигурим храна на бездомните кучета по райони. Успяхме да подсигурим суха храна, гранули, на хората, които изявиха желание да хранят животните. Засега, се стремим да не ги оставяме гладни, предвид това, че наистина повечето заведения за обществено хранене са затворени и хората не мога да проявяват милосърдие и да хранят животните. Ако някой иска да дари храна или средства за закупуването ѝ, може да пише на Фейсбук страницата ни „Помощ за бездомните животни в Благоевград“ или в други подобни групи за животните“ – коментира за Радио Благоевград Веселка Лазарова, председател на Сдружение „Спасителен център за кучета“ – Благоевград.

Тя уточни, че на територията на град Благоевград са покрити почти всички райони и няма много гладни животни. Проблемен е районът на парк Бачиново и алеята, които за затворени за посещения. А, точно там се намират не малко бездомни животни, които са обгрижвани ежедневно от доброволци и чакат някой да им донесе храна. След репортерска проверка на Радио Благоевград установихме, че патрулиращите полицаи са разрешили на доброволците да оставят храна на паркинга на бившата бензиностанция в началото на алеята за парк Бачиново и вече е имало бездомни животни, които са намерили храната. Идеята е, това да бъде разрешено да се прави и на паркинга на самия парк Бачиново, където също има бездомни кучета.

„Единственият начин да намалим популацията на бездомните кучета в Благоевград е кастрацията, но това няма да стане за ден или два, трябва да мина повече време и да се правят повече кастрации, това е правилната посока“ – допълни Веселка Лазарова.

Тя коментира и тенденцията да се изхвърлят домашни любимци, заради съмненията, че животните могат да са преносители на коронавируса,съобщи Радио Благоевград. „Засега няма много сигнали в Благоевград затова, че домашни любимци са изхвърлени на улицата, заради коронавируса, но в цялата страна има доста такива случаи – изхвърлят по две, по три кучета, които видимо си личи, че са били домашно обгрижвани. Въпреки, че стана ясно, че животните не са преносители на COVID-19, явно някой стопани не разбират това и е наистина много жалко и нехуманно да изоставиш животното си в такъв, тежък момент за всички ни“ – коментира още Веселка Лазарова.
Добрата новина е, че в това кризисно време, все пак има и хора, които си търсят домашен любимец.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене