До 10 човека ли е огромна опашка пред Бюро по труда в Благоевград, като се влиза по един?

Къде е тая огромна опашка пред Бюро по труда в Благоевград?

До 10 човека не може да се каже огромна опашка, възмущава се на въпроса ни директорът на Регионална служба по заетостта Станислава Поповска. Коментари и снимка с опашка от хора пред Бюро по труда Благоевград ни провокира да й се обадим.

„Малко по-бавно става обслужването, защото се влиза по един. Идвайки при нас, хората се регистрират като търсещи работа и веднага си подават  заявление за парично обезщетение към НОИ вместо да се разкарват в двете институции. Но сме опростили максимално самото регистриране и за минути опашката се стопява“, уточни Поповска.

Не е като във Варна и в София по 50-60 човека, дори има следобедни часове, когато никой  не чака за обслужване.

Има  хора, които се възползват и от онлайн регистрациите, но нямат статистика и не делят по този начин регистрираните.

За областта предимно в  сферата на туризма са регистрираните безработни от Бюрата по труда в Сандански и Разлог. От ресторантьорския и хотелиерския бранш се наблюдават по-висок брой регистрирани безработни и също от сферата на услугите.

Според нея в нашата област не може да се каже, че има някакъв бум. Разбира се в тази извънредна ситуация броят на регистрираните безработни ще се увеличи, но не е драстично за момента, няма такива случаи.

По-точна статистика за безработицата могат да направят след 15 април.

Още не може да се каже за фирмите, които ще се възползват по схемата 60-40, защото е много рано. Има голям интерес, работодатели  се обаждат, питат за подробности и начина на кандидатстване, документите, които трябва да се приложат, но това изисква време да ги окомплектоват.

А ето и новите неща при извънредно положение, ако сте безработен: 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене