Кадър на Топ Преса даде най-правилната рецепта за справяне с кризата!

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Кезим Медев е младо и амбициозно момче, което никога не прави компромис с целите в живота си. Вероятно сте попадали на него при кастингите за актьори в „Шоути на Слави“. Преминал е през различни етапи на развитие и образование, които са му дали много опит и знание. Родом е от село Огняново община Гърмен. Работил е като икономически журналист, кариерата му стартира в медийна група Топ Преса, ПР, програмен координатор, а в момента е успешен акаунт мениджър към популярна българска телекомуникационна компания. Решихме да се свържем с него и да разберем какво прави през тези затворени дни. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса – вас и близките ви?

Първо искам да благодаря за възможността да споделя няколко думи пред вашите читатели. Изключително важно е да продължим да общуваме, да се радваме на живота, да очакваме по-добрите дни, да останем позитивни, но също така и да бъдем готови за това, което ни очаква.

Следвам инструкциите на властите. Макар, че не сме общество, което особено им вярва, макар че винаги имаме собствена позиция и мнение за случващото се. Днес е изключително важно да покажем, че можем да бъдем и дисциплинирани. Какво по-лесно от това да трябва да си стоиш вкъщи, за да спасиш собствения си, както и хиляди останали животи? Освен от вируса обаче, трябва да се предпазим и от собствените си мисли. Това е по-трудно според мен. Затворени между четири стени, с компанията на телевизорите и социалните си мрежи, е много лесно да се отдадем на мрачни помисли. Не си помагаме. Не помагаме и на близките си.

Как се промени отношението ви към заразата с времето – от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Още когато вирусът тепърва излизаше от Китай и се чу за първи случай в Италия, бях сигурен, че е въпрос на време да се случи нещо по-голямо. И не, не е нужно да си гадател, експерт по вирусите или член на национален щаб, за да видиш заплахата. Колко от нашите приятели непрекъснато посещават Италия? Колко пъти ние сме посещавали Италия? Много добре знаем какви са цените на билетите дотам, колко достъпна дестинация е. Допреди вируса всяка седмица имах по няколко познати, които публикуваха снимки от почивките си в страната на пастата. Беше логично. За да бъда откровен, 1 седмица по-рано гледах на вируса малко по-снизходително. Днес осъзнавам по-добре случващото се, знам, че много хора ще минат през него, знам и че икономическото ни състояние след него ще е също толкова притеснително, колкото в момента е здравословното ни. Но въпреки това – ще се справим.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Отказах се от социалните си контакти на първо място. В първите дни от карантината се бяхме изолирали 3-ма човека на едно място, след това решихме, че е по-добре да се разпръснем. Съвсем умишлено превърнахме себе си в урбанизирани версии на Робинзон Крузо. Стоя си вкъщи, излизам само за покупки, които са ми наистина необходими. За щастие живеем в свят с изключително добре развити телекомуникационни технологии. Продължавам да общувам с всеки, с които съм общувал и преди това. Естествено се лиших от разходките, пътуванията, приключенията, спорта на открито, неща, които всички обичаме да правим. Това е до време. След няколко месеца ще продължим оттам, където спряхме.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Вкъщи можем да правим много. Да се самообразоваме. Десетки онлайн платформи за обучения, семинари, лекции, езици и т.н. пуснаха безплатен достъп за следващите месеци. Да се възползваме от това.

Дните ми минават на слънчевата ми тераса, в импровизирания ми офис, пред телевизора, пред книгата, в кухнята. Предполагам, че в момента ежедневието на хората е доста сходно. Сега е моментът да започнем и всички онези неща, за които преди това се оправдавахме, че не ни остава време – имаме супер яка идея за книга – да я напишем. Искаме да се научим да плетем на две куки – ами хайде. Каквото и да е, да го правим, да се разсейваме. Току виж следващият история ала Гейм ъф Тронс дойде от български автор.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Няма място за паника. Тя е също толкова заразна, колкото самия вирус. Заедно с нас успяваме да паникьосаме и хората около нас, те от своя страна хората около тях… и до къде ще я докараме? Оръжието срещу паниката е планирането. Всеки от нас много ясно трябва да състави план в главата си, на лист, на таблет, където и да е – как да премине през това състояние, как да запази здравето си и какво да правим след като ситуацията отмине. Нека да мечтаем. Къде ще отидем след карантината, с кой ще се видим първо, какво ще правим заедно. С усмивка срещу паниката.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Препоръчвам музиката на едно много свежо и талантливо момче – Leslie Odom Jr. Не сте го чували, но му дайте шанс. Аз лично предпочитам по-свежата музика. Тази, която ме кара да танцувам докато готвя, да пея под душа. Джаз, кънтри, поп, хип-хоп. Важно е да знаем как да манипулираме настроението си с музика. То е много ценно оръжие за трудни дни.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Ето няколко задължителни филма от мен – „Най-мрачният час“, „Недосегаемите“, „Зелената книга“, „Чикаго“, „Жокера“, „1917“, „Тя“, „Списъкът на Шиндлер“, „Форест Гъмп“, „Изкуплението Шоушенк“, „Преследване на щастието“, „Красив ум“, „Аватар“, „Лабиринтът на фавна“, „Мистерията на къщата с часовника“, „Изпепелени“, „Първи контакт“.

Много горещо препоръчвам една книга, която ще помогне на всеки да си отговори на много въпроси – „Кой съм аз? И колко сме?“ на Рихард Давид Прехт. Тази книга е способна да накара човек да се заинтересува за неща, от които не се е досега. Така че тя самата ще насочи читателите ѝ към каква литература да се отправят след нея.

Какво бихте посъветвали всички други?

Хора, усмихвайте се. Не спирайте да мечтаете. Танцувайте, смейте се, пийте си хубавото кафе вкъщи. Не се презапасявайте за месеци, защото тези пари ще ви трябват. Бъдете отговорни, дисциплинирани и умни. Направете си план за следващите 3-4 месеца. Следвайте го. Помагайте на близките си. Научете някоя нова рецепта, с която да изненадате приятелите си след карантината. Научете се да свирите на инструмент. Разширете общата си култура. Да използваме времето, което имаме, за да станем по-добри версии на себе си. Светът ще го построим наново. Правили сме го и преди. Пазете се.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене