Мъж от село Долен избяга от домашна карантина, още не могат да го открият

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Благоевград районните прокуратури в Благоевград,  Гоце Делчев,  Петрич, Разлог и Сандански са предприели действия за създаване на организация по места по спазване на противоепидемичните мерки, въведени срещу разпространението на вируса Covid-19.

Извършени са били съвместни проверки от контролните органи в няколко аспекта – търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират множество хора, както и лица, поставени под карантина.

В периода от 16.03.2020 г. до 30.03.2020 г. са били проверени 345 търговски обекта, 126 места и мероприятия и 1833 карантинирани лица.

Районна прокуратура – Благоевград е съобщила за констатирано нарушение в супермаркет, касаещо предлагане на неопаковани храни (хляб и тестени закуски). След издадено предписание, още същият ден то е било изпълнено и посочените продукти са били опаковани индивидуално. Сред други нарушения в няколко търговски обекти и предприятия в гр. Благоевград са неоразмерено с указателни табели за чакащи клиенти външно пространство, липса на информационни табели, редът за провеждане на дезинфекция.

В резултат на извършените проверки под ръководството на Районна прокуратура – Петрич са били дадени предписания относно извършване на дезинфекция и спазване на необходима дистанция между клиенти в няколко търговски обекта.

При проверка на лица, поставени под карантина, в района на действие на РП – Гоце Делчев, са били констатирани нарушения от две лица. Едно от тях – З.В. от с. Долен, не е било открито в дома, посочен за престой. Към настоящия момент опитите на органите на РЗИ и РУ на МВР гр. Гоце Делчев за установяване на нарушителя са безуспешни. Било е образувано бързо досъдебно производство срещу Е.Б., който на 29.03.2020 г. в с. Копривлен нарушил наредба, издадена против разпространението на заразителна болест по хората, като престъпното деяние е било извършено от него по време на пандемия и извънредно положение.

За престъпления по чл. 355, ал. 2 от НК се водят досъдебни производства в районните прокуратури в гр. Благоевград, гр. Сандански, гр. Разлог срещу лица, нарушили задължителната карантина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене