2,2 млн. лева дарения събрани в сметката на МЗ за борба с COVID-19

Около 2,2 млн лева са събрани към момента в сметката на Министерството на здравеопазването и в DMS – сметката. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по БНТ.

Изразходването им ще бъде обявявано на страницата на министерството, като ще се описва какво е осигурено с тях, допълни той.

Събраните средства ще бъдат уотребени за закупуването на защитни облекла и всичко неоходимо за лекарите и пациентите за лечението на COVID-19.

Министър Ананиев припомни, че IT –специалисти предоставят 15 000 часа от своя труд безвъзмездно, за да помогнат за поизграждане на електронното здравеопазване в България. Подсистемите, влючващи електронни регисти, регистри за обществени поръчки на лекарства, консумативи и всичко необходимо се планира да бъдат завършени до края на месец ноември.

Така, от 1 януари 2021 година България ще има електронно здравеопазване. Ако го имахме, сега щеше да ни е по-лесно, посочи министър Ананиев. България се намира в извънредно положение. Ще излезем от тази болест с взаимни усилия. Благодаря на всички българи, на всички български и чуждестранни фирми, които пожелаха да станат съпричастни с дарения, каза още министър Ананиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене