Без туризъм приходите в Община Гърмен падат драстично

Община Гърмен разчита най-много на туристическия бранш, за да пълни общинската хазна. Само от хотелите в Лещен, Ковачевица, Огняново годишно се генерират от данъци приходи в размер на над 250 000 лева. Това е само от такса смет и данък сгради. Отделно плащат такси и за минералната вода, която ползват. „Така че за нас този бизнес е много важен, той създава работни места и носи приходи на Общината. Но в извънредното положение затвориха не само хотелите, но и заведенията. Приходите ще паднат драстично, не знам как ще вържем бюджета. Възможно е това да се отрази на предвидените капиталови разходи”, призна кметът на Гърмен – Феим Иса. Самата Община също има свои обекти, които в момента не работят и не носят никакви приходи – хотел, няколко мира с минерална вода, обществена пералня.

 

Доста средства се харчат и за дезинфекция, преди време бе наета специална фирма, която да напръска в сградата на Общината, както и по улиците в населените места.

 

Около 40 души в момента са под карантина. Всеки ден се правят проверки по адресите на тези хора. В тях участват полицаи и служители на РЗИ. „Аз също няколко пъти обикалях с тези екипи. Сега в обиколките се включва зам.-кметът Ахмед Вранчев. Хората проявяват разбиране, спазват изискванията. Раздадохме дезинфектанти на работещите цехове, на фирмите, които извършнат дейност и в извънредното положение. Там на всички хора сме осигурили маски и дезинфектанти. Даваме маски и на семействата на тези, които се връщат от чужбина, както и дезинфектанти”, твърди кметът на Гърмен. Той допълни, че в следващите дни се очаква да се приберат още много гурбетчии, както и тези, които досега са имали работа по строежите в София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене