Коронавирусът не спира залесяването на горите

Извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса, затруднява, но не спира дейността на горските стопанства в страната. Само административният персонал на Югозападното държавно предприятие работи дистанционно. Има обаче дежурни, които са на работните си места. Горските пък всеки ден следят за опазването на горите. Те са снабдени с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти.

„На този етап те не се нуждаят от други специални защитни средства. Нашите основни усилия са в опазването на горския фонд и в залесяването. Надявам се, че въпреки сложната ситуация, ще успеем да изпълним залесителния план за тази година”, заяви директорът на ЮЗДП – инженер Дамян Дамянов.

Сега е моментът да се залесяват горски територии, това се извършва винаги през пролетта, както и през есента. Дано само не се усложни обстановката, на този етап се справяме, каза още Дамянов.

Той разкри, че вече се усеща кризата и в горския сектор. Само за петнадесетина дни се е стигнало до сериозно намаление на търсенето на дървесина от дървопреработвателните предприятия. Добрата новина е, че предприятието има достатъчно дърва за огрев на склад и не е проблем да задоволи търсенето на пазара. „От няколко години правим организация, за да осигурим дърва за огрев за населението още през лятото. По този начин има време дървеният материал да изсъхне добре и да се намали замърсяването на околната среда при изгарянето на дървата”, допълни директорът на Югозападното държавно предприятие.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене