Ген. Мутафчийски: Четвърта жертва на COVID-19 у нас, семейство от Бургаско е заразено с коронавирус

9 заразени с COVID-19 са излекувани до момента

37 нови случая на пациенти с положителна проба за коронавирус са регистрирани за последното денонощие. Това обяви на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борбата с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Общият брой на заразените у нас става 313. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 3.

Четвърти човек, заразен с коронавирус, е починал в „Пирогов“, съобщи още проф. Мутафчийски.

В Бургаска област заразените са четирима. Както Флагман.бг писа, това е семейство  от руенското село Добромир. Фамилията е с два деца –  на 15 и 20 години. Те са под домашна карантина.  Бащата се е върнал от Франция на 18 март.

Заразените в София са вече 200 – 11 са новите случаи, които са за нощта, а общо стават 25 за последното денонощие. От тях 4 са в болница „Света Анна“. Заразена е лекарка от Пета градска болница, мъж от Сити Клиник Токуда,  заразен е и мъж от Медицинския институт на МВР .

Във Варна за денонощието данните показват  1 заразен, Пловдив – 2 – мъж на 83 години и жена на 47. Те са настанени в УМБАЛ „Свети Георги“, като дамата е от персонала на Неврохирургията.

В Кърджали заразените са още двама – мъж на 71 години и жена на 68 от Ардино.

„Няма деца, които да са приети в болница с коронавирус, тъй като нямат съществена клинична симптоматика. Тревожно е състоянието на пациентите, които са в по-високата възрастова група, включително и на най-възрастната жена, която е във ВМА на 86 години. Тя е пред интубация с изключително тежка клинична картина. Влошава се много бързо състоянието й – за около 4 дни от видимо без никакви оплаквания до изключително тежка картина:, каза още проф. Мутафчийски.

Той каза още, че Италия обмисля да експериментира с лечение с плазма от хора, които вече са излекувани и имат антитела.

Първите експерименти са в Китай с вземане на плазма от преболедували, но вече здрави с изградени антитела. Този метод е известен от историята. Залагат се известни надежди, че може да помогне и в този случай. От Китай съобщават, че метода значително облекчава симптоматиката, но все още няма достоверни сведения, че може да бъде заложено като панацея срещу вируса. В България обаче има една държавна фирма, която е собственост на МЗ и тя работи по този въпрос.

flagman.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене