Ангел Джамбазки: Евроинституциите, а не държавите проспаха кризата

Твърдо вярвам в отговорността пред избирателя. Стотици хиляди българи гласуваха доверие на мен и листата на ВМРО с кандидати за български представители в Европейския парламент. В такива нелеки времена е още по-важно да отстояваме интересите на съмишлениците и сънародниците ни. Затова съм на работното си място. Лекарите ще преборят болестта, а от гражданите се изисква спокойствие, отговорност и личен пример.

Затова днес отново взех участие в дебата на Европейския парламент за мерките, които трябва да бъдат взети, за да бъде защитена българската икономика, българските работни места, българските доходи от бурята, която се задава.

Това написа в своята Фейсбук страница евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод негово изказване в зала относно извънредните мерки, които взима ЕП за борба с коронавируса.

Джамбазки единствен от българските депутати присъстваше физически в залата. Според него не държавите, а евроинституциите са проспали кризата. Той подчерта, че е време за смислени икономически мерки, за отлагане на зелените амбиции на Брюксел и компенсации за превозвачите.

Ето и цялото изказване:

Няма никакво съмнение, че европейските институции, както обикновено, проспаха тази криза и закъсняха със своята реакция. Наложи се националните държави да взимат мерки и да защитават живота и здравето на своите граждани. Ако не бяха взети мерки на национално ниво, вероятно заболяването щеше да се разпространи много повече и проблемите щяха да бъдат по-големи. Но сега не е време за политика, не е време и за този разговор. Ще го водим след като свърши кризата и ще Ви се караме, след като свърша кризата.

Сега, уважаеми, от нас се очаква едно единствено нещо: адекватни, смислени и навременни мерки за защита на икономиките, на първо място българската. Ако искаме този Съюз да продължи да съществува, трябва да се възстанови единният общ пазар. Ако искаме този Съюз да продължи да работи, трябва да продължат да работят производството, търговията и транспортът. Тук ще обърна внимание само на два аспекта от това, което трябва да направим в следващите седмици и да вземем бързи решения, каквито очакват от нас нашите избиратели. Разбирам изкушението всеки да е специалист по медицина, вирусолог, но нашите избиратели са ни изпратили тук за да взимаме смислени и работещи икономически мерки. На първо място транспорт – забравяте веднага за Пакета „Мобилност“. Късате го и хвърляте в кошчето. Ако този пакет беше влязъл в сила, ако бяха уволнени и изгонени източните шофьори – български, полски, унгарски, литовски, латвийски, чешки и така нататък, сега магазините в Белгия щяха да са празни и всички Вие щяхте да хрупате тревица и да гоните катеричките в парка – нещо, което както видяхте от Китай не е добра идея.

 Пакетът „Мобилност“ се изтрива. Трябват спешни мерки за превозвачите – да бъдат компенсирани, дали ще е на камион, дали ще е на работно място, дали ще е по някакъв друг начин, трябва да се вземат тези мерки. Защото без превоз няма да има икономика, няма да има нищо в магазините в целия Европейски съюз. На второ място, Зелената сделка – късате и нея и я слагате при пакета „Мобилност“. Сега живеем в Зелената сделка, уважаеми. Самолети не летят, производството не работи, транспортът е блокиран, въздухът е чист, птичките чик-чирикат, а хората нямат работа. Трябва да се наложи незабавен мораториум върху въглеродните емисии. Този спекулативен данък краде от икономиките и ги дава на банките. Само за България това са 350 милиона евро на година. Искам тези пари да останат в икономиката, в българската, икономика. Това са мерки, които трябва да бъдат взети веднага от Европейската комисия, без увъртане, без губене на време и без обичайните бюрократични забавяния.

Благодаря за вниманието!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене