Най-сетне: Обявиха името на нулевия пациент, който зарази целия свят с COVID-19

Още на 10 декември 2019 г. Вей Гуиксиан усетила неразположение, имала треска и била уморена, но в 3 болници не разбрали, че е пипнала страшната зараза

Установиха името на нулевия пациент на пандемията от коронавирус, която обхвана целия свят. Това е 57-годишна продавачка на стриди от пазара в китайския град Ухан, пише The Wall Street Journal, като се позовава на документи от Китай.

На 10 декември Вей Гуиксиан усетила неразположение, имала треска и била уморена. Жената, която всяка зима прекарвала обичайния грип, решила, че отново се е разболяла от него.

Тя отишла до малка клиника, за да бъде прегледана. Там й предписали хапчета, но след прегледа Вей се върнала на пазара.

Жената продължила да работи, но започнала да се чувства все по-зле и потърсила помощ в по-голяма болница.

Разказала на лекаря, че няма никаква енергия и състоянието й се влошава. Медикът обаче не успял да установи какво точно й има, предписал медикаменти и я изпратил вкъщи, информира Dir.bg.

На 16 декември продавачката решила да отиде в една от най-големите болници в Ухан – Union Hospital. Там лекарят, който я прегледал, й казал, че заболяването й не е нещо особено и че има и други хора в града с подобни симптоми.

Чак на 31 декември Вей Гуиксиан е поставена под карантина, след като лекарите установяват връзката между нарастващите случаи на болестта и пазара.

Според изявление на местните здравни власти от 31 декември жената е една от първите 27 пациенти, диагностицирани с COVID-19, както и един от 24-те случая, които са свързани с пазара в Ухан.

След престой в болница 57-годишната Вей е изписана. Смята се, че тя се е заразила от тоалетната на пазара, където ходели и продавачите на месо от диви животни.

Продавачите от съседните на жената маси на пазара също са били заразени с коронавирус, както и цялото й семейство, с изключение на една от дъщерите й и една племенница.

Непубликувани данни сочат, че поне 266 души са били установени като заразени преди 31 декември, когато китайските власти наказаха лекари, разпространили информациите за нов вирус от типа на SARS.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене