В БСП разпъват на кръст сирийски екскурзиант

Страхил

Изслушване на соцдепутата Страхил Ангелов подготвя ръководството на БСП.

Поводът са репортажи в сирийската телевизия за срещи на Ангелов с министри от правителството, в които той бил заявил подкрепа за режима на президента Башар Асад. Депутатът нарече всичко спекулации и заяви категорично, че е имал срещи единствено заради бежанския проблем.

„Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски. Никога по никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад“, заяви Ангелов, който се прибира днес в София. Той подчерта, че е в Сирия не като част от официална делегация. Но призна, че е имал срещи с политици от кабинета. „Говорих с тяхното социално министерство. Да речем, те имат някаква готовност, ако се осъществи някакъв контакт – дори бил той и на ниво началник-отдел, да върнат обратно много от тези хора“, отбеляза Ангелов. Срещнал се и с техния патриарх, тъй като там има голяма християнска общност. „Срещнах се и с много други хора, писатели, студенти, публицисти. Не всички от тях са привърженици на правителството“, заяви Ангелов.

„БСП и червената групата ясно заявяват, че посещението на Ангелов в Сирия е в лично качество и не представлява позиция на Народното събрание и ПГ на КБ“, обявиха от „Позитано“ 20. Наблюдатели коментираха неофициално, че ден преди визитата му в Дамаск е била руска делегация. И отбелязаха, че това е част от пропагандата, която в момента правителството на Сирия води заради дълго чакания старт на преговорите „Женева-2“. Мирната конференция в Швейцария е насрочена буквално след ден на 22 януари и на нея се очаква да участват и опозиционерите на режима в арабската държава.
Самият Ангелов подчерта, че соцлидерът Сергей Станишев му е казал ясно да отложи пътуването в този момент. „Темата за посещение на парламентарна делегация в Сирия бе дискутирана преди около месец, когато Хасковската търговско-промишлена палата се обърна с молба за подкрепа на усилията на българския бизнес за развитие на двустранните икономически отношения“, се казва в позицията на БСП. От „Позитано“ 20 съобщават, че още тогава позицията е била, че посещение на парламентарна делегация при настоящите условия в Сирия е неуместно. Червените отбелязват, че подкрепят усилията на международната общност за решаване на конфликта там и стартирането на преговори за намиране на политическо решение на гражданската война.

„Виждам тотално неразбиране на световните проблеми от управляващите. Техните международни скандали поставят страната в безпрецедентна изолация“, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Като си депутат, не можеш да си организираш сам подобно посещение и срещи на такова ниво, без никой да знае“, отсече Генерала.
Много е вероятно Ангелов да бъде отстранен като шеф на парламентарната група за приятелство със Сирия. Още повече, че това беше поискано от външния министър Кристиан Вигенин веднага след избухването на скандала.

bulgarski.pogled.info

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене