Connect with us

Таблоид

Болниците в Благоевградска област са готови да посрещнат евентуална вълна от болни с коронавирус

Published

on

Болниците в Благоевградска област са сравнително готови да посрещнат евентуална вълна от болни с коронавирус и да изпълнят заповедта от вторник на Националния кризисен щаб във всяка една от тях, независимо дали е държавна, общинска или частна, да бъде направено специално отделение за приемането им.

Легла има, респираторните апарати не достигат, но има начин липсата им да се компенсира с друга апаратура, най-зле обаче е положението с недостигащите анестезиолози – това е общото впечатление от здравните заведения в региона.

В най-голямата болница на територията на областта – МБАЛ -Благоевград, легла има предостатъчно.

Според управителя д-р Огнян Митев само в инфекциозно отделение има 20 легла, които лесно могат да станат 30, но има и други отделения, които могат да поемат болни с коронавирус, без да пречат на останалите болни. Факт е, че заради павилионния тип, по който е строена, в МБАЛ – Благоевград могат  да бъдат отцепени цели сгради, които да поемат заболелите от COVID-19. Здравното заведение разполага с 12 респираторни апарата и само 6-има анестезиолози, които могат да ги обслужват.

За частната МБАЛ ПУЛС на последното заседание на областния кризисен щаб стана ясно, че тя е готова да се включи в борбата с вируса, като приема в отделението си по анестезиология и интензивно лечение нуждаещите се от района с други заболявания, изискващи интензивни грижи.

Специализираната болница за онкологични заболявания „Св. Мина” в Благоевград разполага с 4 респираторни апарата и 4-ма реаниматори. „Имаме готовност да обособим легла, но се разбрахме и с областния, и с общинския кризисен щаб това да е много краен вариант, чак  след като се запълнят другите болници”, обясни шефът на специализираното заведение д-р Георги Георгиев. Причината е, че пациентите в онкологията са от най-рисковата група и е крайно нежелателно да се смесват под един покрив с носителите на коварния вирус, защото със сигурност ще станат негови жертви.

Основната тежест при евентуален пик на заболели с коронавирус в Благоевград ще се поеме от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, в която вече бе реорганизирано отделение за лечение на пациенти с коронавирус. То е в самостоятелен корпус, с отделен вход и капацитет от 15 легла, които при нужда обаче могат да станат повече. Болницата вече е с монтирана станция за сгъстен въздух, персоналът е готов да окаже адекватна помощ на пациенти с белодробни усложнения, докладва управителят д-р Петър Георгиев.

Резервен вариант за Благоевград остава полева болница в сграда в парк “Македония”. Според читатели, позвънили в „Струма”, такава можело да бъде открита и в бившето поделение на с. Мощанец, което е празно.

В другото голямо здравно заведение – Югозападната болница, която има бази и в Сандански, и в Петрич, управителят д-р Илия Тонев бе категоричен, че за няколко часа може да реорганизира 3 отделения – неврологичното в Петрич и вътрешните отделения в Петрич и Сандански, така че леглата не са проблем. „Проблем са лекарите – категоричен бе той. – Имаме 8 анестезиолози на щат, при нужда мога да разчитам на 7 от тях, но анестезиолозите са кът в цялата област”, сподели той проблема на всичките болници в страната. По отношение на апаратите д-р Тонев е значително по-спокоен – болницата разполагала с 6 такива, но има и много апарати за обдишване, които могат да се ползват като респираторни при нужда. „При сърдечните реанимации 1анестезиолог обслужва с апарати 7 до 10 болни, така че ще има кой да обдишва болните, но по-добре да не идват”, заключи управителят.

В болницата в Гоце Делчев отделението по инфекциозни болести ще се превърне в отделение за болни от коронавирус с около 20 легла, а при нужда ще се ползват и 20-те легла от детското отделение. Според началника на МБАЛ “Иван Скендеров” д-р Владислав Улевинов в наличност са 4-5 респиратора, но при нужда може да се ползва и друга апаратура за обдишване. И тук проблем №1 е персоналът. Според началника на инфекциозното отделение д-р Костадин Итев лекарите са малко, доста медици, и от лекарите, и от сестрите, са в пенсионна възраст и правят компромис да идват на работа, но това се отразява на качеството й.

Междувременно стана ясно, че при евентуален наплив към гоцеделчевската болница тук може да възникне страничен проблем – пациентите да попаднат в отделения, ръководени от изцяло нови шефове, върху които в кризисна ситуация пада цялата тежест по функционирането на тези здравни структури. Причината е, че вчера изтече едномесечният срок, даден от д-р Улевинов на медиците да подадат молби за участие в 2 конкурса – за началници на 14-те болнични отделения, 9 старши медицински сестри, старши рентгенов лаборант на отделение по образна диагностика и старши клиничен лаборант. Конкурсите бяха обявени от него  в края на февруари, когато 26 лекари в болницата предприеха атака с жалби срещу управителя с обвинения за лошо ръководене на болницата. Лекарите, много от които са и завеждащ отделения, в момента са в предизвестие за напускане, затова най-вероятно след месец здравното заведение ще има почти напълно променен управленски състав, ако се явят кандидати за местата. Желаещите да оглавят отделенията трябва да представят писмено програма за развитието и дейността на съответното отделение за период от 3 г. и да бъдат склонни да получат  щатен договор за същия период.Струма

Таблоид

Изтекоха ужасяващи КАДРИ 18+ от самоубийството на Денис Теофиков

Published

on

От вчера цяла България е в траур заради изненадваща кончина на 21-годишния изпълнител Денис Теофиков. Поп фолк гилдия изказа своите съболезновия, а причините за смъртта се спекулираха доста дълго из медийното пространство.

Днес от СДВР информираха какво се е случило: „В 6:50 часа на 24 октомври е подаден сигнал за паднало лице от тераса в „Цариградски комплекс“ в София“. Съществуваха различни теории относно това дали приятелката му Алекса е намесена в цялата ситуация, като най-разпространената теория е, че в сграда, от която е скочил, живее негов приятел, на когото е искал да остави котката си.

Днес обаче се появи запис, заснет минути след фаталния инцидент, на който се вижда безжизненото тяло на изпълнителя, както и приятелката му, която е потънала в сълзи и се опитва да се добере до своя любим. Кадрите са заснети от неидентифицирано лице, което пита Алекса дали тя е приятелката му и какво се е случило. Тя потвърждава коя е и опитва да обясни, че не знае нищо.

TRENDY NEWS публикува видеото, което потребител на TikTok е разпространил, като предупреждава, че кадрите могат да бъдат травмиращи и не се препоръчват за лица под 18 години:

Continue Reading

Таблоид

Временни противоепидемични мерки в Община Банско

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско – Иван Кадев, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на общината. До второ нареждане се преустановяват посещенията на Дневен център за възрастни хора, Дневен център за пълнолетни с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция, както и в клубовете на пенсионера.

За социалните звена в община Банско, където е предвидено изхранване, услугата се извършва по домовете. За провеждането на пазара за промишлени стоки на улица „Цар Симеон“ и зеленчуковия пазар в Банско и на „Промишлен и зеленчуков пазар“ в Добринище се създава еднопосочно движение, контрол на влизащи и излизащи, и допускане на не повече от 8 кв.м. на един посетител.

Служителите на отдел „Обществен ред и сигурност“ към община Банско осъществяват ежедневен контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на общината.

Continue Reading

Таблоид

От РЗИ-Благоевград искат учениците да преминат онлайн

Published

on

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов предлага от утре /26 октомври/ всички ученици в община Благоевград да преминат към онлайн обучение за една седмица. Предложението си той мотивира с това, че случаите на Ковид -19 са се покачили над 750 на 100 000.

Шефът на РЗИ е изпратил предложението до началника на РУО Ивайло Златанов.

Последна дума за взимане на решението за преминаването изцяло онлайн има министърът на образованието.

Припомняме, че от днес към онлайн обучение преминаха учениците от общините Сандански и Кресна. В останалите 7 общини, сред които и Благоевград бе въведен ротационен принцип./струма/

Continue Reading

Таблоид

Лoвна група Гайтаниново бие рекорди за началото на лова!

Published

on

Слуката на ловна група Гайтаниново продължава. В събота 3 диви свине отстрелял Димитър Атанасчиков – Рамбо. На гонка на около 90 метра му излизат 4 диви прасета, стреля 4 пъти като сваля 3 от тях. Ловецът стреля с карабина Мазалат с механични мерни прибори, което за сегашната зашуменост на гората и това че оръжието е с болтов затвор, показва неговите умения в бързата и точна стрелба.

Втория ловен ден (неделя) се разписали още ловци от дружината, Тодор Данев – Валдес, Марян Шеринов и Ишко Шумаров.

 

Колегите намерили и паднал вълк, по който били стреляли преди 2 седмици на откриването.

Ловна група Гайтаниново (община Хаджидимово) се радва на много голяма слука тази година, за 7 ловни дни имат 9 диви свине. Това е най-добрия резултат сравнявайки със съседните села и ловни групи, както и своеобразен рекорд за дружинката за последните години.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ