Борисов „раздаде“ 4.5 млрд. лева за икономически мерки

Сумата включва пари за три министерства, поемане на част от заплатите в закъсали фирми и 500 млн. лв. за ББР

Кабинетът мобилизира ресурс в размер на 4.5 млрд. за подкрепа на бизнеса и заетостта в условията на извънредното положение.

Половин милиард лева ще са за извънредните разходи на трите министерства – на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната, чиито служители в момент са на предната линия в борбата с епидемията.

Българската банка за развитие ще получи половин милиард лева. С тях тя ще гарантира заеми на фирми от други банки. Според премиера по тази схема фирмите ще могат да вземат 4.5 млрд. лева кредити.

200 млн. лева са предвидени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск.

„Разходите на бюджета за запазване на работни места по схемата 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата, ще надминат 1 млрд лева“, поясни премиерът.

„Ще има отлагане на плащане на данъци до 30 юни, което е минус  600 млн. лева за бюджета, но това са пари, които ще останат у хората. А утре ще гласуваме великденски надбавки за най-бедните пенсионери, както всяка година“, каза още Бойко Борисов.

Премиерът не пропусна да се скара на работодателите, че го критикували, че мерките са закъснели и недостатъчни. „Има сектори, в които заплатите са в пъти повече от заплатата на премиера, малко да си орежат разходите, за да спасим най-важното – хората“, посъветва Бойко Борисов. Той посочи, че зимният сезон така или иначе е свършил и туризмът имал „мазнинки“, натрупани от високите цени на кувертите по време на коледните празници. После даде за пример президента Макрон, който обещал 4.5 млрд евро и грижа за всяка фирма, но още не бил обяснил как ще стане това. Премиерът разясни и как българите в чужбина се връщали тук в епидемията, защото се чувствали сигурно и виждали как правителството се грижи за пенсионерите, давайки им добавки, и за бизнеса, поемайки част от разходите за заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов влезе в тона на премиера и се скара на всички, които смятат мерките за закъснели. „На всеки ще обърнем внимание, но е необходимо време, дайте да не истерясваме от първата седмица на извънредното положение“, призова той. И упрекна бизнеса, че до вчера е искал да внася работници от какви ли не екзотични места, а сега бърза да съкращава хора.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов дълго се хвали как единствено България е взела овреме мерки – още през февруари, докато всички останали държави, дори най-развитите, се чудели месеци наред какво да правят и постоянно си сменяли стратегията. Според премиера, нито една държава, с изключение на тези, на които им предстоят избори, не раздава пари в кризата. И изброи какви срокове се отлагат – за талоните за автомобили, за газовите уредби и т.н.

„Решение за увеличаване на капитала на ББР ще бъде взето утре“, допълни министърът на финансите Владислав Горанов. Той каза, че ще има „укрепване“ на ръководството и на административния капацитет на държавната банка. Няма да има „ваканция“ за банкови такси, нито за вноските по заемите. Помощта ще е под формата на кредити – и за фирмите, и за гражданите.

„С извънредния закон дадохме възможност да се отложи плащането на корпоративния данък. А защо не отлагаме ДДС – защото той е данък, който се плаща от обикновения потребител, не от „Кауфланд“, поясни Горанов.

„20 млн. лв. сме предвидили допълнително за социален патронаж, 12 000 души допълнително ще обхванем“, обяви социалният министър Деница Сачева. Отделно МТСП има готовност да раздаде до 1500 тона храни за всички нуждаещи.

Борисов каза още, че няма намерение да прави отделен Икономически щаб (искане на работодателските организации), защото икономическите мерки можели да се обсъждат в тристранния съвет.

Така и не стана ясно защо правителството трябваше да свиква извънреден брифинг за икономическите мерки, при условие че просто повтори нещата, които обяви преди дни, при това без особени детайли. Премиерът обаче не пропусна да дръпне назидателна реч за забраните и ограниченията – по света и у нас, подчертае правилните и бързи мерки на българското правителство и да се ожали, че никой не оценява работата му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене