КАРАНТИНА В ИЛИНДЕН НЯКОГА И ДНЕС

Карантина. Грозна дума, позната от миналото. Видение скитащо бездомно мършаво куче-чакал, зловещ призрак. Видение като мършав чакал, бездомен, дето броди в здрача. За други – като динозавър, огромен гущер, който ужасява могъщи величия из планетата обявили карантината за извънредно положение, за чрезвичайно бедствие!

          Добрата дума врати отваря, грозната дума – граници затваря. И още – парализира ритъма на гражданското общество, ритъма на националисти и глобалисти.

От карантината рух-наха  много  добри  наме-

рения по света и у нас, и в родното ми село Илинден, Благоевградски окръг. Там Любен Виденов (кмета на граничното село) подготвяше работна пролетна среща, където Съюзът на ветераните от войните и потомците им да залесят двора на старото училище в селото.

Световната карантина осуети работната пролетна среща в Илинден, обявена за 21-ви и 22-ри март.

Ще се вдигне карантината. Тогава безсмъртният отряд от ветерани и потомци ще залесят хълма със стария двор на училището, старият резервоар и храмът Богородичен, и чукарите…

Думата карантина е позната за илинденци от времето на истинската чума, времето на коремния и петнистия тиф. Това беше преди 90 години. Под карантина бе поставен домът на Павел Дулев. Страшен е споменът от карантината в Дулевия дом отпреди 90 години.

Споменаваме тежките последствия за един дом, поставен под карантина някога, а днес карантината е световна!

Световна е карантината от коронавируса , но и с нея ще се преборим и поука ще си вземем, и въздуха, и земята, и водата ще подобрим…

 

 

 

14.03.2020 г.                                            Тревожното слово за карантината

ветеранът от войната и браздата

дядо Борис Гърнев от дом „Илинден”

в село Бойково, Пловдивско

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене