Адвокати от Гоце Делчев и Благоевград призовават ВАдвС да дарят средства на болниците за справяне с коронавируса

Адвокати от Гоце Делчев отправиха специален призив към Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), с който предлагат висшият орган на адвокатурата да направи дарение за болниците във връзка с борбата срещу пандемията – коронавирус, пише  „Правен свят“.

След проведено обсъждане между адвокатите от Гоце Делчев по темата, членове на Адвокатска колегия – Благоевград, излязоха с предложение до ВАдвС да бъде направено парично дарение в размер, какъвто Съветът намери за добре, от спестените пари от членски внос.

„Дарението да бъде направено на обявената от Министерство на здравеопазването  дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19, като паричната сума да послужи именно за закупуване на животоспасяваща техника – респираторен и/или друг апарат“, призовават от Адвокатска колегия – Благоевград.

Предложението е подписано от адвокатите от Гоце Делчев Иванка Кехайова, Даниела Бойкова – Банева, Блага Белчева, Венета Итева, Нели Терзиева, Валя Теодосиева – Рупчина, Катя Кардашева, Ани Линдарева, Мария Икономова, Магдалена Пиринска, Иво Зойков, Елза Арнаудова – Хасанова, Румен Шарланджиев, Сийка Куйбишева – Соленкова, Костадинка Богданова, Наталия Карасмилова- Чилева, Галя Башлиева, Лилия Герова, Георги Янев.

Със своевременен отговор на предложението на благоевградските адвокати засега е реагирал единствено членът на ВАдвС Емил Ядков.

 От своя страна той подкрепя направено от колегите му предложение, като споменава и конкретна сума, с която смята, че адвокатурата ще може да подпомогне лечебните заведения в кризата.

„Считам, че трябва да бъдем съпричастни към цялото българско общество, което понася последиците от вирусната инфекция и да подпомогнем всички български граждани, като направим дарение от името на Висшия адвокатски съвет по специалната сметка в Министерството на здравеопазването за подпомагане дейността на медицинските органи в извънредната ситуация в размер на 140 000,00 лева, колкото са българските адвокати, умножено по десет лева“, пише адвокат Ядков до колегите си от ВАдвС.

„Напълно подкрепям предложението на колегите от Адвокатска колегия – Благоевград, като Ви призовавам да изпълним тяхната молба. Както вече всички знаете към този момент извънредното положение се прилага в пълна степен на територията на Благоевградска област и цял един град е поставен в карантина. Пожелавам на всички Ви и на Вашите близки и приятели, това да не се случва в районите, където живеете и работите. Моля Ви за спешност при даване на становище, защото помощта ни ще има ефект, когато е своевременна“, обръща се още двокат Ядков до ръководството на висшия орган на адвокатурата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене