Иван Кацарски: Кметът Румен Томов е почтен човек, но Общината върви към потоп по-бързо от „Титаник“!

Иван Кацарски е един от инициаторите на протестите срещу мръсния въздух в Благоевград. Занимава се с частен бизнес и има заведение в центъра на града, в което организира редица културни събития. Той е и създател на фестивала за рок и поп музика „Джумая фест“, който имаше две успешни издания. Като човек, който има активна гражданска позиция по различни важни обществени въпроси, засягащи развитието на Благоевград, коментираме с Кацарски случващото се в Благоевград – за мръсния въздух, за протеста в понеделник, за закритите културни събития и за бъдещето на областния център

 

Г-н Кацарски, организирате втори протест срещу мръсния въздух в Благоевград. Кое налага това?

За три месеца, от декември досега, много трудно може да се промени нещо, но пък можеха да се стартират редица процеси, които да доведат до вземане на конкретни мерки. Разбираемо, че който и да е на власт, който и да е кмет, с магическа пръчка не може да промени нищо. Аз присъствах като гражданин на първия протест през декември и видях, че там има хора, за които чистият въздух е кауза. След това организирахме поредица от срещи с кмета на Благоевград – Румен Томов. До първата среща той беше ентусиазиран да помага и да се намери решение на този проблем. Но след това, по някакви причини, даде заден, не знам дали е поел някъде други ангажименти. Нямам представа, това той може да отговори. Така или иначе проведената първа среща бе сравнително конструктивна, участваха всички компетентни институции. На втората среща трябваше да се продължи в същата посока.  Тя беше в по-разширен състав, имаше експерти и бяхме готови да водим разговори по същество. Там, незнайно защо, кметът Румен Томов и екипът около него заложиха „бомба”, при положение, че темата на втората среща не беше само ТЕЦ „Рубин”, а искахме да търсим решение на много други проблеми. Те заложиха „бомба”, като поканиха собствениците на това предприятие, познавайки техния нрав, те знаеха, че срещата ще премине в скандали и няма да доведе до нищо конструктивно. И така тя се провали.

Защо кметът заложи тази „бомба”?

Според мен те заложиха тази „бомба”, защото кметът няма готовност и компетентност. Наясно съм, че един кмет не може да направи всичко. Аз поне си мисля, че той в момента няма никакъв екип, хора, които да го консултират и да осъществяват някаква политика. Смятам, че Румен Томов реши да отложи мача по въпроса с мръсния въздух. След провала на срещата входирахме в Общината отворено писмо, поставихме основните теми и очаквахме в писмен вид отговор до десетина дни. И, както можеше да се очаква, отговорът беше: Да, това са наистина много важни проблеми за нашия град. И, вместо да получим отговори, ни изпързаляха, като не ни дадоха отговор на основа на това, че трябва да входираме нашите въпроси по някакви членове, алинеи и точки. Нещо, което един гражданин не би трябвало да го вълнува. Ние задаваме конкретни въпроси и очакваме конкретни отговори. И това пак си го обяснявам като печелене на време, тъй като нямат готовност да водят разговори на тази тема. Оказа се, че те не са компетентни и не могат да ни дадат решения. А ние имахме конкретни неща, които трябва да бъдат решавани, които никак не са прости. Например – като има сигнал за замърсяване, институциите да реагират в рамките на 2-3 часа. Защото какъв е смисълът, когато при сигнал за горене на боклуци в петък след 17,00 часа, проверката се направи следващата седмица, когато работят отговорните институции!?

Писмото на Общината го приехме като подигравка, защото все пак ние сме граждани, имаме определени прави и задължения, но и Общината има задължения спрямо гражданите. И затова иницииирахме този протест, който ще се проведе в понеделник, на 9 март. Общинското ръководство трябва да види, че има хора, които ги вълнува темата, тези хора очакват отговори.

От първия протест досега нещо случи ли се по темата за мръсния въздух? Спомняме си, че първият протест завърши със снимки, на които кметът и един от инициаторите на протеста си стиснаха ръцете. Произтече ли някакво действие от Общината?

Това бе един добър пиар за кмета Томов. Той слезе при хората, нещо, което предишният кмет не го е правил. Новият кмет направи един добър пиар, слезе при нас, каза, че поема ангажимент, направихме първа среща и дотам. Това беше. На първата среща предложих да монтирам аз две станции за контрол на въздуха, направих го в рамките на три дни. А кметът пое ангажимент до края на февруари до монтира до оградата на ТЕЦ „Рубин” голяма измервателна станция. Буквално думите му бяха: Ще стои там, докато трябва! Някой чул ли е до края на февруари нещо да се е случило в тази посока? Просто в момента явно никой не иска да се занимава с този въпрос. В момента вдигаме шум, в понеделник ще има и конкретни действия от наша страна. Събираме подписи по една петиция, която ще бъде неразделна част от жалба, която ще внесем в прокуратурата срещу дейността на ТЕЦ „Рубин”. Има полза от нашите действия, защото вчера ми звънна собственикът на „Ванико”, съсед на ТЕЦ-а, и казва: „Браво на вас, от няколко дни почнахме да виждаме гондоли със слънчогледово кюспе”. Защото дълго време те не са виждали там да си вози слъчогледово кюспе. Смятайте какво се е горяло в този ТЕЦ. Натискът трябва да идва отвсякъде – от институциите, от хората, от общинските служители, които трябва да си вършат работата, те получават заплата, а ние го правим на доброволен принцип. На тях това им е работата.

Решават ли се другите проблеми на Благоевград?

Като виждам как всеки ден излизат информации за гаф след гаф на общинарите, като гледам какви назначения се правят в Общината, според мен нещата отиват към потоп! Ама потоп, и то по-бърз отколкото при „Титаник”! „Титаник“ все пак е стигнал до средата на пътя си. Тук потопът ще е още на ниво старт! За съжаление, колкото и да имат добри намерения.

Защо се получава така, каква е причината?

Аз познавам много добре кмета Румен Томов, приятел ми е. Той има страхотни качества – почтен, коректен в бизнеса си. Успял човек е. Но той, може би, си е мислил, че Общината е една фирма, едно ЕТ, което може да управлява по същия начин. Но Общината е нещо съвсем различно. Неслучайно се изучава и в университетите специалност „Общинска администрация”, има и обучения в чужбина, това не е проста работа. Така че тук говорим за неумение да се управлява, да се ръководи такава структура. Другото е, че той реши, че всички, които работят в тази община, са свързани по някакъв начин със старото ръководство и освободиха много качествени хора. На мястото им се поставят хора, за които не искам да давам квалификации. Бъдещето, ако има такова, ще покаже. Но още с встъпването в длъжност взеха решения да затрият всички културни събития, да зачеркнат всичко, което е правено до момента. Дори тук не говоря само за културата, защото вече в Благоевград култура няма. Според мен нормалният ход е, след като вече няма култура и такъв отдел, няма и събития, да освободят и зам.-кмета по културата. Да назначат отговорник по образованието, но длъжност по културата не трябва да има. Защо трябва да се плащат такива заплати за зам.-кмет по култура, при положение, че няма такава дейност.

Като човек от бизнеса как виждаш развитието на Благоевград, ти самият организираше един от фестивалите в града?

В нашето заведение се случват около 100-110 събития на година. Не говорим само за концерти. Тук има представяне на албуми, на книги, всеки месец имаме литературни четения, късо кино, комедии, детските школи си правят концертите тук. Въобще събитията са много. На 16 март ще имаме представяне на един филм на Джеръми Айрънс, който е на тема екология. Тук се случват толкова много културни събития. Ако искате, можем да се обзаложим в края на годината да преброим ние колко културни събития сме направили и Общината колко културни събития е направила. Ние го правим за наша сметка, да вярно е, не печелим. От култура не може да се печели. Да видим те какво са направили. При толкова успешни събития, фестивали, беше нормално да се проведат най-малкото разговори с организаторите. Все пак всяка събитие, което е правено през годините – Детски театрален фестивал – 7 години, Джумая Стейдж Фестивал – 2 години, Дъбрава фест – 5 години, много фестивали, които не може просто така да ги зачеркнеш. Там има набрана една енергия…Никой нито ни е търсил, нито ни е питал нещо. Нормално е, ако за някой фестивал, финансиран от Общината, за който няма вече достатъчно средства, да се търси някаква друга формула – как да се оптимизират разходите, как да се направи нов формат, как да стане по-евтин. Но това явно не стои на дневен ред пред общинското ръководство.

Преди, когато пътувах и се срещах с хора от други градове, казвах с гордост, че съм от Благоевград, защото в града ни постоянно имаше някакви събития, място, в което нещо се случваше, място, с което всеки правеше асоциация, че тук има купон, има култура. В момента като ме питат откъде съм, си замълчавам. Казвам, че съм от „Бачиново”, защото там ходя, тук вече нищо няма, никакви събития. Тенденцията е рязко надолу при новото общинско ръководство. Може би то има някакви идеи и може да ни изненадат приятно. Аз лично очаквам да има някакъв фолклорен фестивал с македонска музика съвсем скоро, което пак не е лошо. Това виждам като капацитет, това очаквам. Театрален фестивал едва ли ще има, защото, за да организираш такова събитие, трябва да си капацитет в тази област.

В момента се преекспонира, преувеличава се темата, че нищо не става в този град, че обезлюдява. Ти, когато повтаряш тази мантра постоянно, също се повлияваш, влияеш и на другите. Повтаряйки, че тук нищо не става, това реже и твоите крила, стоиш си вкъщи, не поемаш инициативи. Трябва да забравим това, всеки трябва да се бори сам и заедно с другите, поотделно и заедно, за да превърнем това място в по-добро.

Има ли енергия за гражданска инициативност? Събуждаме ли се?

Надявам се това да е така. Аз поне се старая да съм активен и да подкрепям смислени граждански инициативи, които ще доведат до по-добър живот в Благоевград.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене