Ексшефът на Митница Югозападна Н. Шушков в първите редици сред почетните гости на кандидатите за Неврокопски митрополит, сприятелил се с тях покрай Натанаил

шушков

Бившият шеф на Митница Югозападна Николай Шушков попадна в голяма част от официалните кадри, направени от фотографите на Светия синод по време на избора на Неврокопски митрополит Серафим в неделя. На различните снимки Шушков или е неотлъчно зад епископите, или е в първите редици на миряните, които присъстваха на тържествената служба в чест на най-новия български митрополит.

Да, аз съм, потвърди пред struma.bg ексмитничарят и обясни, че навремето бил много близък с дядо Натанаил и край него познава отлично и двете му духовни чада, между които бе изборът – Серафим Мелнишки и Григорий Браницки. И двамата ме поканиха да отида в неделя за митрополитския избор, така се озовах там, обясни Шушков.

До вчера той не знаеше дали ще пътува до Гоце Делчев, когато митрополит Серафим бъде въдворен в епархията, но според него това ще стане най-рано в края на седмицата.

Шофьорът на дядо Натанаил ми разясни, че когато Серафим влезе в епархията, на следващия ден по канон той трябва да води литургия, в сряда обаче е именният ден на патриарх Неофит, на който нашият митрополит трябва да присъства, затова встъпването му в Гоце Делчев ще е най-рано в четвъртък, преразказа разговора им Шушков.

От церемонията по обявяване на Серафим за Неврокопски митрополит Николай Шушков се впечатлил от това, че при изреждането на неврокопските митрополити след името на Борис патриарх Неофит направил пауза, след което прескочил Пимен и директно съобщил Натанаил.

Докато бях заместник-кмет на Благоевград, аз единствен от общината контактувах с дядо Пимен и изпитвах невероятен респект пред достойното му поведение и познания, спомни си Шушков. Дядото дори му подарил книгата си „За Библията“, надписал я „С молитвено благословение“ и му споделил съкровеното си желание да се направи малко параклисче или обреден дом на новото гробище в Благоевград, за да има вярващите къде да запалят по свещ. Въпреки че оттогава много пъти въпросът е повдиган пред различните управи на града, по финансови причини до момента мечтата на Пимен остава неизпълнена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене