Офицялно изявление на главния мюфтия на област Благоевград, Айдън Мохамед пред Топ Преса във връзка с извънредното положение в страната!

ДО ИМАМ-ХАТИБИТЕ И МЮСЮЛМАНСКИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА

З А П О В Е Д № Гр.Гоце Делчев, 17.03.2020г.

Относно: Мерки във връзка с пандемията на новия вид коронавирус COVID-19.

УВАЖАЕМИ ИМАМИ, МЮСЮЛМАНСКИ НАСТОЯТЕЛСТВА, УВАЖАЕМИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ, В предвид въведеното извънредно положение в страната по решение на народното събрание на Република България,по решение на Комисията по Фетва към Висшия Мюсюлмански Съвет, сведено с писмо Изх. № 20.01.01/0191 от 16.03.2020г. следва да бъдат приложени следните предпазни мерки:

1.Във всички джамии, месджиди и др. обекти, отредени за намаз на територията на обл. Благоевград, кланянето на джума намаз се преустановява, като на мястото на джума намаз (петъчна молитва) се кланя обеден (оглен) намаз по домовете, до отмяната на извънредното положение.

2.Джамиите остават постоянно отворено, като задължително се чете езан за петкратен намаз и се влиза след четеното на езана. 3.Болните и лицата след 60 годишна възраст да не посещават джамиите.

4.Да се преустанови събиране на хора с цел четене на мевлид, провеждане на Коран Курсове, лекции, планирани мероприятия и програми за свещените дни и нощи и др. мероприятия до отмяната на извънредното положение.

5.Почистването и дезинфекцията са задължителни, дори дезинфектантът да съдържа алкохол.

6.При положение, че има джанезе (смърт), Имамът да вземе мерки за безопасност, като използва предпазни дрехи (ръкавици, маски и специално дезинфекцирано облекло). При изпълнение на дженазе намаз хората, които участват в погребението да стоят на разстояние от дженазето (починалия), а по време на дженазе намаз между сафовете да има 2 метра отстояние.

7.При никях на церемонията присъстват само младоженците и свидетелите.

8.Спазването на карантината е фарз за тези, които са заразени или има съмнение от зараза, въз основа на хадиса (предание): „Ако в едно населено място има епидемия да не се напуска това място, а ако някой е извън него да не влиза на това място“.

9.Ситуацията в която се намираме, в никакъв случай не трябва да се подценява и не трябва да бъде повод за паника и пренебрегване на религиозни задължения. Положението изисква от мюсюлманите да предприемат необходимите мерки, след което да се уповават на Аллах и да правят дуа (молитва) за живота и здравето на всички хора, и за излекуването на болните. Аллах да пази Родината ни! Отговорност за настоящата заповед е на Имам-Хатибите, а където няма назначени такива, отговорността е носи Председателя на Мюсюлманското настоятелство.

АЙДЪН МОХАМЕД Районен мюфтия

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене