Д-р Светослав Дойчинов: COVID-19 – Инструмент за паника или реална опасност?

От медицинска гледна точка, това е вирус, от вирусно семейство, което е познато на  медицината. Като при повечето вируси, лечението е симптоматично, т.е. лекуват се проявите и последствията. Етиологичното лечение е с ваксина и противовирусни препарати, които към този момент са неизвестни за този причинител. Това означава, че борбата със заболяването се изнася от нашият имунитет.

От обществена гледна точка, COVID 19 има около 5% смъртност на заболелите, а преносимостта му е към 3ма души от един заразен. Когато приемем, че регистрираните случаи, по които се извършва статистическата оценка са „върха на айсберга“, тогава смъртността ще намалее като проценти и ще се увеличи бройката на заразените. Трябва да добавим факта, че само 30% от българите си мият ръцете след ползване на тоалетна, тогава заразността в България ще бъде значително по-висока.

От социална гледна точка, „Корона вирус“ засяга всички заразени, но е с тежки последици за хора с хронични заболявания и слаб имунитет. Което означава, че младите и здравите носят отговорността за възрастните и болни хора.

От икономическа гледна точка, този вирус удря малките и прави богатите по-богати.

От политическа гледна точка, това е възможност за политиците да направят нещо реално и единно за избирателите си. Дали това ще се случи, може да разберем на изборите догодина.

Моето лично мнение е, че българският социум отдавна е болен от психологически анархизъм. Има абсолютна липса на чувство за общност и личната значимост се определя от силата, с която се нарушават обществените правила. Извънредното положение е опит за силово въвеждане на обществени норми на безопасност. Но когато липсват „първите 7 години“ и затворът няма да го направи.

Затова, мили сънародници, научете се да си миете ръцете със сапун! Мислете не само за смелите постове в социалните мрежи, но и за своите любими баби и дядовци. Спазвайте инструкциите на здравните власти и престанете да разпространявате фалшиви новини, четени в конспиративни сайтове.

COVID 19 ще изчезне до 3 месеца, а догодина ще бъде само лош спомен.

––––––

Д-р Светослав Дойчинов е дипломиран лекар от МУ София 1996 г. с придобита специалност по очни болести през 2003 г. и диплома за Здравен мениджмънт през 2018 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене