От утре времето се разваля, идват студ и сняг в неделя

Тази нощ вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усилва, в Дунавската равнина до умерен. Облачността ще се увеличава и до сутринта ще бъде значителна. Минималните температури в началото на деня ще са от 6 до 11 градуса. През деня облачността ще бъде значителна. Около обяд в Северна България ще завали дъжд, а до вечерта валежите ще обхванат голяма част от страната.

През нощта срещу неделя ще вали над цялата страна, а с нахлуването на по-студен въздух от север-североизток, валежите по високите места ще започват да преминават в сняг.

В неделя ще бъде облачно, с повсеместни валежи от дъжд и сняг. В по-голямата част на Северна България, котловините на Западна, включително в Софийско дъждът ще премине в сняг и по по-високите места ще се образува временна снежна покривка.

Дъжд и мокър сняг ще вали по поречието на Дунав и ниските места на Южна България. Мокър сняг в края на деня и вечерта на неделния ден може да вали и в ниските части на Тракия, дори Пловдив, но там снежна покривка е малко вероятно да се образува.

Времето ще бъде много динамично, както е нормално за март. Въздушната маса, която ще нахлува в неделя над страната ни е с произход ледените акватории на Северния Ледовит океан, района на Баренцево море.

Заради силния пренос на студен въздух от североизток, температурите в неделния ден след обяд няма да се различават съществено от тези в началото на денонощието. На места дори ще са по-ниски – така нареченият “обратен дневен ход” и ще бъдат с февруарски стойности – от около нула, един градус по високите котловини до 5-6 градуса в крайните североизточни и югозападни райони. Ще продължи да духа умерен и временно силен североизточен вятър: Ако ви се налага пътуване в неделя, особено през старопланинските проходи, отложете го. Условията там ще бъдат опасни, с преспи, навявания, силен вятър и снеговалеж.

През деня в понеделник облачността ще намалява до незначителна в по-голямата част от страната, но ще остане студено за март, с температури от 2 до 7. 8 градуса. Ще духа слаб вятър от североизток.

Ниски сутрешни температури ще има и във вторник, но през деня слабо ще се затопли до 8-12 градуса.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене