Шарка опразни детските градини в Разлог

Нормално тръгнаха учебните занятия в училищата на територията на община Разлог вчера. Директорите са категорични, че паника у родителите няма и спрени деца заради страх от коронавирус също няма. Класните стаи са пълни.

„Нямаме много отсъстващи ученици. Още сутринта фелдшерката г-жа Шишманова мина по всички класове. В два от класовете имаме повече отсъстващи дечица – в единия клас 10, в другия – 11, но в останалите е нормално. Наблюдава се една нормална картина, като през всички учебни дни”, каза Мариана Попадийна, директор на СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог. Тя поясни, че се спазват всички предписания, дадени от здравните власти. Децата също спазват стриктно всички инструкции.

По препоръка на директора часовете по физическо възпитание и спорт се провеждат навън, а не в спортните зали.
Всички училища работят по определения от здравните власти дезинфекционен план, а достъпът на външни лица и родители в учебните заведения е абсолютно забранен.

По-интересна е картината в детските градини. Там отсъстващите деца са доста повече, но директорката Светла Копанарова сподели, че повечето отсъстващи ученици са спрени превантивно или заради шарка, а не заради настинка или грип.

„Имаме отсъстващи деца, но определено няма паника у родителите. Предполагам, че по-голямата част от децата са спрени превантивно. Повече се наблюдава шарка в детските градини, отколкото грип. Децата, които посещават детските градини на територията на община Разлог, към момента са 246, или 1/3 от записаните, но паника у родителите заради коронавируса няма. Всяка сутрин на входа се измерва температурата на децата, преглеждат се от медицинско лице, родителите много търпеливо и с разбиране изчакват. Категорично мога да кажа, че в детската градина има само здрави деца и персонал”, сподели Светла Копанарова.

Тя уточни, че има промяна в дезинфекционния план и от тази седмица почистването става на по-голяма честота, само със специални дезинфектанти. Обработват се както подът, така и всички повърхности по три пъти на ден. Дезинфектанти са закупени и за ръце.

Достъпът на външни лица и родители и в детските градини също е забранен. Засега проблеми в тази посока не е имало.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене