Без категория

Преглед на националния печат

печат

“Капитал Daily”

Съдът върна на прокуратурата делото за бюлетините в Костинброд

Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото за откритите ден преди изборите през май бюлетини в печатницата в Костинброд – това става ясно от справка в информационната система на съда. Делото, по което единствен подсъдим е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, е върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. От информацията не става ясно какви са конкретните мотиви на съда за това решение и къде са пропуските на държавното обвинение.

Президентът: Обединител съм на нацията, не на управляващите

Президентът е обединител на нацията, а не на управляващите или на една или друга партия, обяви държавният глава Росен Плевнелиев на отчетната си пресконференция за изтичащата втора година от мандата му. Той развенча мита, че с отношението си към протестиращите президентът е разединител. „Ако подкрепях определени политически субекти, бих бил президент разединител. Направих обратното – подкрепих гражданското общество в неговите искания. Искането на гражданите за морал е безспорно и държавата трябва да го подкрепи, за да не се превърне историческият шанс в исторически срам“, аргументира се той.

“Сега”

Парите за администрацията от еврофондовете скочиха драстично

Парите от еврофондовете за повишаване на капацитета на администрацията са скочили драстично в последната версия за разпределение на средствата за периода 2014-2020 г. Сравнението с предходното предложение показва, че това е политиката с най-голям ръст във финансирането. С новия си бюджет укрепването на администрацията почти се изравнява като финансиране с мерките за насърчаване на заетостта и мобилността на работната сила. Това става ясно от последните актуални данни за разпределението на парите от еврофондовете. В новите разчети вече е включен и планираният резерв от 6% по всички оперативни програми, който ще зависи от изпълнението им.

БСП се сниши за сирийската визита на свой депутат

БСП и парламентарната група на левицата се разграничиха от депутата Страхил Ангелов и визитата му в Дамаск, но засега няма да предприемат санкции срещу него. Първо ще го изслушат и тогава ще решат как да постъпят. Самият Ангелов отново подчерта, че визитата му е частна и призна, че е заминал за Дамаск, въпреки че и Сергей Станишев, и Кристиан Вигенин са го предупредили да не ходи. Шефът на НС Михаил Миков коментира пред „Сега“, че той самият засега няма да предприеме нищо по искането на външния министър Кристиан Вигенин Ангелов да бъде свален от шефското място на групата за приятелство със Сирия. Миков обясни, че ПГ ще се събере и ще вземе решение, но инициативата трябва да е на левите парламентаристи.

Всички скандали с назначения влязоха в доклада на Еврокомисията

Общият напредък на България в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията е разочароващ и крехък. Това е основният извод в черновата на критичния доклад на Европейската комисия, който трябва да бъде представен в сряда, съобщи „Медиапул“. Брюксел отново отбелязва, че няма почти никакви резултати в борбата с организираната престъпност, корупцията и поръчковите убийства. Висшият съдебен съвет директно е оценен, че „не е реформаторски или независим орган“.

“24 часа”

До 8 г. затвор за кражби от релсите иска Папазов

Около 740 са кражбите по железните пътища и контактната мрежа на БДЖ в страната през миналата година, загубите от тях са за 1,8 милиона лева. Тенденцията е тези кражби да се увеличават. Това обобщи вчера на гара Стара Загора министърът на транспорта Данаил Папазов.

Поляци забавили укрепването на базата ни в Кербала през 2003

Фатално забавяне на доставката на бетонни заграждения е една от причините за атентата срещу българския батальон в иракския град Кербала на 27 декември 2003 г. Тогава камион-бомба уби петима български военнослужещи, а десетки бяха ранени. Вместо бетонни прегради били доставени само телени, а пред базата изкопали защитен ров.

“Стандарт”

Двойни патрули през нощта

Полицията удвоява нощните патрули. Работното време на униформените се променя според набезите на крадците. Това са част от спешните мерки на МВР срещу битовата престъпност, научи „Стандарт“. Експертите на ведомството изготвят карта, която ще показва в кой район какви престъпления преобладават.

Германия-избор №1 за бедни студенти

Много от бг студентите нямат търпение да започнат работа още от първия ден на следването. И да докажат на мама и татко, че освен да учат, са в състояние и да се издържат сами. Или поне да си докарват прилични джобни пари. В повечето държави обаче работата на първокурсници не се толерира. По простата причина, че това е времето, когато трябва да се адаптирате не само към новата страна, а и към съвсем нова за вас образователна система.

“Труд”

Сервитьорка глобена 1500 лева, че сервира текила на деца

Глоба от 1500 лв. получи сервитьорка, продала 12 текили за „закуска“ на малолетна и непълнолетна клиентка от Разград.

Е. Осман сервирала питиетата на двете невръстни момичета на 13 и 14 години в 9 ч сутринта на 27 септември миналата година.

В детските градини започва обучение по китайски език

Китайски език в детските градини – това ще е част от новата чуждоезикова програма за най-малките. И не е поредната реформа на образователното министерство, а е под егидата на Софийския университет и института “Конфуций”. Обучението ще стартира от тази есен само в детски градини, които искат да участват в проекта между Алма матер и Пекин. Разбира се, обучението по китайски език няма да е задължително, а при интерес от страна на родителите.

“Монитор”

5 области пред грипна епидемия

Грипна епидемия затваря училищата в София-област от днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Карантината важи до края на седмицата.

Заболеваемостта е 318 на 10 000 души население при приета граница от 200 на 10 000. Най-много болни има в Самоков. Спират се и плановите операции, както и женските консултации, съобщи д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция. Ще бъдат отменени детските, женските консултации и плановите операции.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене