Перник потъна в смрад: Кметът Р. Янакиева обяви бедствено положение заради боклука

боклук

Кметът на Перник Росица Янакиева се кани да обяви бедствено положение заради непочистения боклук в града. Поне до края на годината, когато изтича договора на Община Перник със сметопочистващата фирма. Според Янакиева фирмата за сметоизвозване нарочно не чисти. По договор Янакиева има възможност да наложи 20 процента глоба, но това очевидно не притеснява фирмата, каза тя. Ако Община Перник прекрати предсрочно договора, ще понесе неустойка от 14 милиона лева.

Докато перничани ден след ден потъват в смрад, битката за боклука се води в съда. Сметопочистващата фирма имала претенции за още 1,5 млн. лв., пак по думите на кмета. Янакиева твърди,че договорът, сключен през 2005 г., е изцяло в интерес на сметопочистващата фирма. Освен неустойка при предсрочното му прекратяване, в размер на 1/3 от стойността на договора за целия период, имало клаузи за анекси, уточни Янакиева.
Междувременно общинския съветник Владислав Караилиев внесе в общината подписка на 100 души от Рударци и Кладница, че боклукът им не е извозван близо месец. Янакиева поиска жалбите да бъдат пращани до нея,а тя пък ще ги внесе в съда.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене