Предварителна прогноза: Евдокия Попадинова печели приза Футболист №1 на България

Нещо уникално е на път да се случи след два дни. Очаква се за Играч номер едно на България за 2016-а да бъде избран капитанът на разградчани Светослав Дяков. В същия спорт но при дамите най-вероятно приза ще отиде в ръцете на Евдокия Попадинова. Това сочат предварителните прогнози от гласуването в анкетата Футболист на годината, която се организира всяка година, а в допитването участват спортни журналисти от различни медии в страната.

Ако това се случи футболът в Югозапада ще получи поредното си признание. Двамата най-сериозни претенденти Станислав Дяков и Евдокия Попадинова са играли за благоевградските футболни клубове Пирин и Спортика. Дяков е роден на 31 май 1984 година и започва кариерата си в школата на орлетата. В периода 2002 – 2008 година играе за първия отбор на Пирин, като записва 135 мача. След това преминава в Локомотив София, а от 2011 година е част от Лудогорец Разград.

В момента е капитан на шампионите от Разград и националния отбор на България. Полузащитникът е пет пъти шампион на България, два пъти носител на националната купа и Суперкупата. През календарната 2016 година участва в групите на Шампионската лига и успява заедно със съотборниците си от Лудогорец да се класира за Лига Европа. Миналата година Дяков остана втори, след вратаря Владислав Стоянов, а през 2014 година бе на трето място в класацията.

Сега Светослав Дяков е абсолютен фаворит за приза „Футболист на годината” на България. Големият конкурент на полузащитника ще е миналогодишният победител Ивелин Попов. При дамите родената в Хаджидимово Евдокия Попадинова е с най-големи шансове за спечелване на приза. Там има три номинации на Силвия Радойска, Лиляна Костова и Евдокия Попадинова.

Евето обаче има се очертава като фаворит, с титлата си от първенството по футбол за студенти на САЩ и Канада, приза новобранец №1 и място в идеалния отбор на шампионата. Евето започва кариерата си при дамите от благоевградския клуб Спортика. Така че след два дни можем да станем свидетели на нещо уникално, футболист и футболистка №1 на България за 2016 година да са играли за два клуба от едни и същи град, Благоевград.

Победителят ще бъде награден на 7 януари, като датата е нарочно избрана, за да могат да присъстват максимално много от призьорите. Мястото е „Виваком арт хол“ в сградата на Телефонната палата в София, като тази нова зала се използва предимно за изложби и културни мероприятия в последните месеци и със сигурност огромната част от българските футболисти ще стъпят за първи път в нея.

За разлика от миналата година този път „Футболист на годината“ ще се излъчва пряко по телевизията от 18. 45 по БНТ. Очаква се новият победител да бъде награден от президента на БФС Борислав Михайлов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене