Грината епидемия опразни детските градини

Под 5% е посещаемостта в детските градини на територията на община Кюстендил в началото на седмицата. Данните обяви на пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов. „Състоянието в детските градини е изключително спокойно, по- голяма част от родителите са взели необходимите превантивни  мерки, всички екипи от медицински персонал от училищата от 6 часа сутринта са в детските заведения. Постоянно ще има медицински специалист, което ще ни мотивира да бъдем много внимателни“, уточни  Петър Паунов. Той представи и точния брой на деца, дошли на детска градина в понеделник сутринта. В детска градина със 178 деца са били 26, от детска градина с 378 деца са пристигнали 15 деца, в детска градина със 179 деца са били 6 деца, в забавачка с 303 деца – сутринта са дошли 40 деца, в друга от 223 са дошли 15.
„Още в четвъртък е затворен спортен комплекс „Осогово“, както и театърът, киното, читалища. Ще се проведе разяснителна кампания по пенсионерските клубове, ще бъдем доста настойчиви те да преустановят събиранията си. Ще уведомим отговорниците. Мисля, че някой се е изкушил покрай 8 март, но се надявам, че това няма да е за сметка на здравето на околните. Автогарата ще  бъде дезинфекцирана постоянно, на всеки час, ще настояваме и шофьорите да дезинфекцират автобусите. Обръщаме се към всички търговски обекти да се прави дезинфекциране на всеки час, обществените сгради също, количките в търговските вериги да се дезинфекцират също. Превенцията е срещу разпространението на грип, щам Б.  Театър няма да има в петък, категоричен бе кметът.

  1. Единствено трябва да запазим спокойствие, да има добра лична хигиена и да не се струпват много хора на  закрити обществени места. Презапасяването не е необходимо, защото от момента, в който ядем коприва, е ясно, че всичко е наред. Има достатъчно спирт по аптеките, а и по мазетата. Само трябва да помним, че сме град с интелигентни и възпитани хора и всичко ще бъде спокойно, отговорната реакция на родителите го доказа и ще даде своите резултати. Очакваме в края на седмицата разпространението на грип Б да спре и да бъдат възстановени всички мероприятия, надявам се, на открито“, коментира Петър Паунов. „Ясно е, че с наближаването на пролетните дни заразите ще намалеят, ако бъдем достатъчно отговорни един към друг”, допълни градоначалникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене