Без категория

Националния печат

печат

В. „Труд“

Отнесли сме 19 млн. евро глоби за нарушения по еврофондовете              

Санкции за 19 млн. евро е наложила Европейската комисия на България за нарушения по европрограмите. Сумата е за 2013 г. и е намаляла в сравнение с 2012 г., когато беше 30 млн. евро. Това показва доклад на ЕК за измамите с европари през миналата година, който беше публикуван в четвъртък.

И БСП не знае кога ще си ходи Орешарски

Пълна неизвестност настана в държавата заради последните политически войни в парламента – дори в БСП не могат да се ангажират с прогноза точно кога правителството „Орешарски“ ще подаде оставка.

В БСП има индикации, че оставката на кабинета може да се забави, разкриха социалисти. Правителството и партията мандатоносител са на различни мнения за актуализацията на бюджета и за кандидатурата ни за еврокомисар.

В.“Стандарт“

Отлагат оставката със седмица

Държавата блокира. Актуализацията на бюджета, която трябва да осигури пари за здравната каса и спасителната операция за Корпоративна търговска банка, влезе в задънена улица, след като вчера нямаше кворум в парламента. И депутатите не работиха. Преговорите между партиите зациклиха, а скандалите се разгоряха.

Парите на касата пак под въпрос

Актуализацията на бюджета на здравната каса отново е под въпрос. Въпреки че ДПС, БСП и ГЕРБ са за наливането на още пари в НЗОК, не е ясно дали ще има кой да го приеме. Хората на Бойко Борисов и вчера бяха категорични, че няма да участват в парламентарни заседания, освен за да гласуват оставката на кабинета. Решението си те взеха в сряда вечерта, когато от Коалиция за България заявиха, че няма да подкрепят актуализация на републиканския бюджет, а само на здравния.

В.“Монитор“

1,5 млн. българи без безплатни лекарства

 Един и половина милиона болни българи с хронични заболявания ще останат без безплатни лекарства и медикаменти с намаления, които сега им се осигуряват за сметка на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи магистър-фармацевтът Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки вчера. От 16 септември хората ще трябва да ги плащат от джоба, тъй като до тогава ще свършат парите на касата за медикаменти въпреки актуализацията на нейния бюджет, посочи Костов.

Дете само потърси закрила от семейни разпри

Десетгодишно момиченце от Русе само потърси закрила от социалните служби заради непрекъснати скандали между родителите му вкъщи, научи „Монитор”. Като причина за разправиите детето посочило честата злоупотреба на майката с алкохол.

Семейството българи живеело във ведомствен апартамент в широкия център на Русе. Запоите на жената станали причина бащата да поиска развод и миналата година със съдебно решение бракът бил прекратен.

В.“Сега“

БСП зачеркна Кристалина Георгиева като еврокомисар

Решението на премиера Пламен Орешарски да посочи досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева за ръководител на дипломацията на ЕС предизвика гняв у БСП. Орешарски обяви подкрепата си за Георгиева в сряда вечерта на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Той обясни, че няма мандат да представи кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

НС спира да работи до оставката на кабинета 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че БСП се опитва да се измъкне от катастрофата, в която е поставила страната. Парламентът де факто приключи работата си вчера, след като ГЕРБ постави напълно неприемлив за управляващите ултиматум, а БСП бламира в комисии предложената от кабинета актуализация на държавния бюджет. ГЕРБ заяви готовност да осигури кворума само ако мнозинството допусне 5.7 млрд. лв. допълнителен дефицит в бюджет 2014 и отмени вече влезлите в сила закони за МВР и Сметната палата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене