Село Долен връща времето назад и дава криле на бъдещето

Село Долен е наследник на старо населено място, намирало се в региона. Смята се, че през 15 век село Букорово, разположено по бреговете на река Караманица се разделя на три, вследствие на засилени набези на османската войска и тогава се основават селищата Долен, Крибул и Долно Дряново. В близките околности могат да бъдат намерени останки от тракийски селища и некрополи, което свидетелства за много по-ранен живот на това място. По време на Възраждането селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство (превоз на товари). Заради запазените къщи от този период, през 1978 г. заедно с Ковачевица Долен е обявено за архитектурен резерват и става един от общо 11-те архитектурно-исторически резервата в България.

Характерни за къщите в Долен са каменните покриви, издадената част от горния етаж, украсата с дърворезба по таваните в някои от къщите. Каменните им зидове са дебели между 60 и 80 см. Долните етажи са пригодени за животни, а на горните живеели хората.

В селото се намира и една от най-впечатляващите църкви в региона – свети Николай Мирликийски Чудотворец, построена през 1834 г. и довършвана през годините. Камбаната на църквата е отливана в село Горно Броди (днес Като Вронто, Гърция) седем пъти, докато се постигне съвършеният звук, който се чува на осем километра. Към църквата е имало килийно училище, което през 1856 г. се премества в самостоятелна сграда, запазена и до днес. Тесните калдъръмени улички в Долен също пазят вида си отпреди два века. В селото се пазят и много традиции. Няколко от жените в Долен все още изпълняват български народни песни със специфични извивки – т. нар. високо пеене. Пее се на два гласа, защото в миналото на връщане от нивата са се надпявали групи от двата бряга на дерето. Сред интересните забележителности в Долен са също кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.

За съжаление това, че Долен е обявен за архитектурен резерват, не помага особено за запазване на типичния архитектурен стил, смятат местните. През последните 20 години обаче се отчита възраждане на интереса към селото, като една част от къщите с над 150-годишна история имат нови собственици. Те пък с огромен мерак и ентусиазъм им вдъхват нов живот, съхранявайки техния дух. Един от тези хора е Михаил Ваклинов, софиянец, който през 1994 г. случайно минава през Долен и остава там.

„Бях доста впечатлен от запазената архитектурата на къщите и целия живот в това село. Затова семейно решихме да си купим къща там. Това се случи през 1997 г. и оттогава насам всяка година се опитваме да правим така, че селото да се запази във вида, в който е, казва Михаил Ваклинов.  – Повлякохме крак и вече не само българи, но и чужденци си купуват къщи с идеята да запазят този дух.“

Към днешна дата село Долен е притегателен център и вдъхновяващо място за много хора на изкуството. От 21 до 31 август там ще се проведе 12-ия международен фестивал „Родина на кръстопът“. Арт събитието събира български творци от цял свят и във времето успява да прерасне от пленер за местни художници в региона Банат (Румъния) в международен фюжън арт фестивал.

„Целта ни е през целия летен сезон в село Долен да се случват много събития, които да привличат повече хора тук“, разяснява Михаил Ваклинов.

В Долен се провеждат обучения по традиционно строителство съвместно със сдружение „Мещра“. Организират се и детски лагери. Селото е и снимачна площадка на много български филми като „Капитан Петко Войвода“, „Изпит“, „Вечни времена“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене