Народният представител и бивш зам-кмет на община Гоце Делчев Богдан Боцев ексклузивно: Налагало се е да взимам решения, правилни от гледна точка на финансиста, но неправилни от гледна точка на човека!

Едно интервю на Веселин СТАМЕНОВ

– Здравейте, г-н Бо­цев. Вие бяхте зам.-кмет на общ. Гоце Делчев. Сега сте на­роден представител. Моля споделете ни за прелива на дейностите, за разликите в отговорностите, за работата на зам. кмет и като народен представител. Прилики, разлики…

– Всяка професия, всяка работа има своята специфи­ка и отговорност. Когато чо­век подхожда професионал­но и отговорно към своята работа, той трябва да дава максимума на който е спо­собен. Ако повечето хора имат такава нагласа и под­ход към работата си, убеден съм, че нещата в страната ни бързо ще се променят и ще изглеждат по съвсем различен начин.

Като заместник – кмет на община Гоце Делчев, съм имал много отговорности, които основно бяха свърза­ни с фи­нансите, здравео­пазване­то, мла­дежките политики и спорта. Налагало се е да взимам много реше­ния, някои от които са били правилни от глед­на точка на финансис­та, но неправилни от гледна точка на чове­ка. Въпреки това съм се опитвам да бъда максимално справед­лив и винаги, когато съм имал възможност да подкрепям хубавите идеи и инициативи.

Сега, като народен представител, усеща­нето е по-различно, за­щото няма по-голяма отговорност от тази, да бъдеш избран от хората да ги предста­вляваш. Няма по-голя­ма чест, но и отговорност от това народът да те е избрал и да е твой работодател. Аз проведох толкова много срещи по време на предиз­борната си кампания, срещ­нах се с огромен брой хора в села и градове в цялата Бла­гоевградска област, видях надеждата в очите им, чух страховете и желанията им. Това доверие, което те са ми гласували е изключително и както не веднъж съм казвал, ще направя всичко, което е по силите ми, за да го оправдая. Разбира се, проблемите на хората са много и различни и в повечето случаи не е по силите на един народен представител да ги реши, но е достатъ­чен факта, че ние имаме повече въз­можности да поставим тези пробле­ми, да сигнализираме за тях, да потърсим информация.

– Ще споделите ли най- съществените неща от дейността ви като народен представител. Ако приеме­те определението, бихте ли направили отчет на своята дейност до тук!

– Участвам в две парла­ментарни комисии – комиси­ята по бюджет и финанси и комисията по политиките за българите в чужбина.

До момента съм в участ­вал в изготвянето на много от законопроектите внесени от ПГ на „БСП за България“. Единият от тях е законопро­ект за изменение и допъл­нение на Търговския закон, който има две основни цели: първата – прекратяване по­рочната практика фирми със задължения предимно към НАП и неизплатени въз­награждения на работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани. Втората – по-добра защита на работниците и служителите, които не са получили трудово възнаграждение. Радвам се, че този законопроект беше приет.

Другият важен законопроект, в изготвянето на който участвах и той за огромно мое съжаление беше отхвърлен от мнозинството, е законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца. В него предлагахме помощта за покриване на част от разходите в началото на учебната година за семейства с ниски доходи да се разшири и да се отпуска не само за децата в 1 клас, но и за децата във 2, 3 и 4 клас.

Още един законопроект, който бе отхвърлен е за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който предлагахме основните държавни образователни стандарти да се приемат от Народното събрание. В него предлагахме също отпадане на държавното финансиране за частните училища; осигуряване на условия и перспективи на талантливите ученици в областта на математиката, природните науки, технологиите; възстановяване на техникумите и други.

Един друг законопроект, който бе изключително важен за мен и който отново бе отхвърлен в пленарна зала, е законопроекта за изменение и допълнение на Закона за храните. При неговото изготвяне една от нашите основни цели бе да се повиши доверието към храните, произведени в България. Предложихме ново изискване по отношение използването на понятието „българско” при обозначаване на хранителните продукти, а именно, че мястото на произход на суровината за направа на храната е България. В този законопроект бяхме заложили и задължителен процент на продукти, традиционни за България, които да се предлагат в търговските обекти, съобразно техния годишен оборот.

Участвал съм в изготвянето и на още два важни законопроекти – този за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, с който целим да има по голяма справедливост и да се ограничат правата на частните съдебни изпълнители. Той бе приет от Народното събрание. Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, с който искахме да се преизчислят всички пенсии, за съжаление бе отхвърлен.

В дейността си като народен представител за тази близо една година, съм се опитал да помогна във всяка една сфера, в която са ме потърсили за съдействие. Участвал съм в множество срещи с хора по различни частни жалби. Организирал съм над 60 приемни дни за граждани в общините от цялата област. Бил съм и занапред ще бъда на разположение на всички граждани и представители на местната власт от общините в Благоевградска област.

– Каква оценка давате на работата на сегашният парламент, как ви се вижда обстановката отвътре, положителни и отрицателни страни… Имате ли приятели в парламента, създадохте ли нови, и стари…

– Нещата не се случват с темпото, с което аз очаквах. Затова смятам, че едва ли хората, избирателите са доволни като цяло от работата на Парламента. Колкото до моята оценка … аз съм млад човек изпълнен с енергия и много бих искал дзосега да сме свършили повече от това, което на практика сме. Имаше много добри законодателни инициативи от наша страна, които се отхвърлят с лека ръка само закщото сме опозиция. Това са неща, които аз не оправдавам и не възприемам. В крайна сметка всички сме в Народното събрание, защото хората са ни изпратили там и затова трябва да правим така, че техните интереси да са защитени, техните искания да са изпълнени, ако това е възможно. Не да преследваме политически интереси, да създаваме интриги и да стопираме всяка хубава и полезна инициатива, само защото не е наша.

Като парламентарна република, ролята на Народното събрание в България е много голяма. За всяка една работеща държава, която е парламентарна република, Народното събрание е много важно. Защото това е мястото, в което се формулират правилата по които да се работи в държавата. Ако не се правят добри и работещи закони, които по най-добрия начин да регламентират правилата и нормите в държавата, то тя няма как да бъде добре работеща. Моите очаквания бяха, че 44-то Народно събрание би могло да изпълнява тази роля. За момента не е така, но искрено вярвам, че това може да се промени. Аз съм изключително мотивиран и работя много отговорно в сферите, в които съм компетентен – финанси, здравеопазване, младежки политики, спорт. Очаквам наистина да си свършим работата и да вземем добри, справедливи и разумни решения, които да са в интерес на хората. Твърде много негативизъм се е натрупал през годините у обществеността по отношение на Народното събрание и най-вече на депутатите. Аз много бих искал 44-я парламент да обърне тази представа на хората. Виждам същия ентусиазъм и у много от моите колеги, особено у тези, които са за първи път народни представители, а както знаете това е половината от състава на Народното събрание. Разбира се, че вече създадох и по-близки контакти с колегите, мога да кажа, че имам и приятели сред тях.

– Какви са основните ви цели в този мандат?

– Не веднъж съм казвал, че имам три основни приоритета, които обявих още в началото на предизборнатакампания. За тяхното реализиране вече работя активно като народен представител. Първият от тях е да създадем необходимите условия и да имаме добре образовани и силно мотивирани млади хора, които да са успешно реализирани в своята Родина – в България. Ще насоча всичките си усилия в предложения за промяна на законодателство и нормативни актове, които да стимулират и подкрепят младите хора във всички сфери. Въвеждане на семейно подоходно облагане, промени в закона за предучилищното и училищно образование, планиране на висшето и средното образование съобразно нуждите на бизнеса, създаване на фондове за финансиране на млади български специалисти в различни сфери, нулева ставка на данък „Печалба“ за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 г. и други.

Вторият ми приоритет е – реална подкрепа за българските производители, насърчаване на малките и средни предприятия. Много се е говорело досега за такава подкрепа, но на практика тя все още не е факт. Аз искам това да се промени и като част от екипа на „БСП за България“ ще се боря в големите търговски вериги да се въведат минимални прагове за произведени в България продукти. Ще настоявам също за контрол на тавана на субсидиите по линия на директните плащания за големите стопанства и за финансиране на база реално произведена продукция.

Третият ми основен приоритет е достъпно и качествено здравеопазване. Това е един от най-големите проблеми както за българското общество, така и за работещите в системата на здравеопазването. Смятам, че е нужно да има целенасочена държавна политика за финансово обезпечаване на младите хора, които следват медицина, с ангажимента да работят в България след дипломирането си. Много пъти съм казвал, че в това отношение община Гоце Делчев може да бъде един чудесен пример за други общини, а и за държавата като цяло. Само това обаче, не е достатъчно. В здравеопазването има много проблеми, с които всеки един от нас се сблъсква, когато сам стане пациент или има близък, който се нуждае от лечение в болница. Възможностите на един народен представител не са големи, но аз не спирам да търся варианти тези въпроси да се дискутират. Преди две седмици организирах две срещи на лекарите в болницата и на общопрактикуващите лекари от доболничната помощ с колегата ми от Парламента проф. Георги Михайлов, който е член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Идеята на тази среща бе да се обсъдят проблемите на здравеопазването в България и най-вече да се чуят лекарите, които всеки ден се сблъскват с неуредици и затруднения. Надявам се, че по този начин ще се съберат повече мнения, добри идеи и предложения, за да се направят и промени в системата.

– Може ли да се прави градивна политика дори когато сте в опозиция, защото партия БСП в момента е опозиция?

– Разбира се, че може – стига опозицията да е истинска, качествена и конструктивна. Аз смятам, че БСП е точно такава. В това да си опозиция няма нищо лошо, дори напротив. Опозицията показва другата гледна точка, показва слабостите, пропуските, грешките и може да бъде много полезна за управляващите, ако обаче, те самите го поискат. Политиките на БСП и ГЕРБ са много различни и затова опозицията може да бъде един много добър коректив. Вярвам, че ако си народен представител от опозицията, можеш да бъдеш не по-малко полезен за хората, стига да имаш достатъчно желание. За самите избиратели сигурно е трудно понякога да разберат тази полза, защото те очакват много често да се разрешат техни конкретни проблеми. Силата на народния представител е в това, че може да променя политики, закони, правила, регламенти. В този смисъл при една сериозна работа по места, където да се видят реалните проблеми, след което те да се вкарат като решения в нормативната база, да се обсъдят на комисии и да се гласуват в пленарна зала – ползата е не просто за един човек, а за много хора.

– Споделете какво се случват във вашите приемни, с какво най – често ви ангажират хората?

– Аз проведох 60 приемни в Гоце Делчев и областта, откакто положих клетва като народен представител. Хората проявяват голям интерес към тези приемни и открито поставиха много въпроси и проблеми пред мен. За съжаление, в повечето случаи няма как да помогна конкретно на всеки човек, тъй като става въпрос за лични проблеми, липса на работа и ниски доходи. Аз като народен представител няма как да осигуря заетост на хората, но това, което бих могъл да направя е, да съдействам за намирането на инвеститор, който да развие своя бизнес тук. Не съм спрял да работя по този въпрос, търся варианти, водя разговори. Другият въпрос, който ми поставиха хората е за пенсиите, размерът им, тяхното преизчисление. Това е болна тема за БСП, която е единствената социална партия в страната ни и мислеща сериозно за хората от третата възраст. В нашата програма този въпрос е сериозно засегнат. Общо взето повечето въпроси и проблеми, които поставят хората са свързани с доходите им.

– Има ли потенциал БСП да спечели предсрочни избори? Очаквате ли такива?

– БСП е единствената алтернатива на сегашното управление и мисля, че с работата която вършим и партията, и парламентарната група, не веднъж сме го доказали. Нито една реформа на управляващите не се осъществи в правилната посока. Да не говорим колко добри, важни и полезни законодателни инициативи от наша страна бяха отхвърлени, само защото идват от опозицията.

Смятам, че грешките, които допускат ГЕРБ, все по-уверено ги водят към предсрочни парламентарни избори. Смятам, че колкото по-рано се случат тези нови избори, толкова по-добре ще бъде за хората в България.

– Какво е политиката за Вас?

– За мен това е предизвикателство, колкото и изтъркано да звучи тази фраза. От опита ми като заместник – кмет и в предишните избори за Народно събрание, съм убеден, че страната ни има нужда от голяма промяна, защото хората са на ръба на своето търпение. Много често самите те имат идеи какво и как трябва да се направи, за да стане животът им по-лек. Смятам, че един човек сам не може да донесе промяна, но ако сме заедно и обединени от обща кауза и идеи – нещата стоят по различен начин. Опитите за промени в законодателството, за облекчаване на бюрокрацията, за по-добри условия за правене на бизнес, за истински грижи в здравеопазването, за по-ефективно обучение и социална съпричастност към бедните, досега се блъскат в интересите на ограничен кръг от хора на върха на държавата, които се интересуват единствено от своите лични интереси и трупане на пари. Затова се впускам в политиката – тя не е нещо към което съм се стремял на всяка цена. Просто осъзнах, че ако искаме нещо в страната ни да се промени, трябва да бъдем част от тази промяна, да направим каквото е нужно. Един от инструментите за това е политиката.

В личен план как се промени животът ви след работата в столицата?

Определено животът на цялото ни семейство се промени много. За всички ни тази промяна е трудна – както за мен, така и за съпругата ми, за децата. Ние сме много близки и тази раздяла е нещо, което ни тежи, но пък смятам, че вече успяхме да намерим баланса за тези месеци.

Най-голямата промяна за мен е, че сега ми се налага да пътувам много повече и да прекарвам доста дни в седмицата далече от семейството и приятелите си. По отношение на пътуването – нямам проблем, защото съм свикнал и това не ми тежи. По-трудно ми е, че пропускам много важни моменти от живота на децата ми, но се старая да наваксвам в почивните дни. Сега имам и по-малко време за спорт и любимите си занимания, но пък смятам, че всичко е въпрос на приоритети – най-важното в момента е да си свърша работата, а време за почивка винаги може да се намери.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене