Красимир Янков: Копирането на ГЕРБ от Корнелия Нинова блокира нормалното функциониране на БСП

Мотивът ми да приема номинациите за председател на БСП е да върна традиционния образ на партията с колективен модел на управление, заяви депутатът от БСП

„Има тотална доминация на ГЕРБ в политическото пространство, а БСП залитна да търси симетричен вариант на тоталитарната ГЕРБ с еднолично лидерство. Някои хора решиха, че можем да противопоставим еднолично ръководената БСП и това лепна идеално на възгледите и стремежите на Корнелия Нинова. Това доведе до деструкция в партията, както и до лустрация на десетки функционери с привидно благовиден предлог от „реформа“, а те покриваха широк спектър на колективния модел на управление на БСП.“

Това каза по БНР – Варна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков. Той поясни, че лустрацията е обхванала опитни кадри, които с години са били изграждани в партията, но Корнелия Нинова е сложила на тяхно място неравностоен екип, по личната й констатация. Само преди седмица тя  заявила, че била нужна промяна, екип и обединение на хората.

„С тази си констатация тя отчете резултата от изминалия си четири годишен мандат, т.е. нито имаме програма, нито сме привлекли, а дори сме разпръснали експертите си, и партията ни е разединена“, категоричен бе той

Мотивът ми да приема номинациите за председател на БСП е да върна традиционния образ на партията с колективен модел на управление  

„Тази констатация я чуваме и от Кирил Добрев в качеството му на кандидат за председател на БСП, макар да е солидарно отговорен с Корнелия Нинова, заради позицията му на втория човек в БСП. Мотивът ми да приема номинациите за кандидат за председател на Националния съвет на БСП е да върна традиционния образ на партията и колективния модел на управление“, категоричен беше Красимир Янков. Той обясни, че именно това е моделът на левите партии.

„Председателят на нашата партия е и не може да е нищо друго, освен функция на самата партия. Ролята му се състои в това да бъде гарант за стриктно изпълнение на програмата на БСП, при спазване на идеите, които са в основата на идеологията ни. Крайно необходимо е при избора на председател на Националния Съвет на БСП да бъдат разгледани предложението за пътя на партията и програмата й, и чак след това идва въпросът кои ще са изпълнителите на тази програма, т.е. въпросът „кой“ не е първи, а „какво трябва и как да се направи“, категоричен беше Красимир Янков.

Той обясни, че ще разчита на подкрепата на всеки социалист, който информирано ще вземе решение за бъдещето на БСП. „Трябва да си зададем въпросите, в какво състояние е БСП – организационно и идейно, в състояние ли сме да получим доверието на хората да сме първа политическа сила, изпълнявани ли са ангажиментите, които са поети от членовете на ръководството и председателя на партията през тези четири години“, обясни народният представител от БСП.

По думите му е време да се спре с лутането на партията от социално-патриотична, през социално-консервативна до сегашното предложение на председателя – социално-екологична.

„Ние трябва да сме в коловоза на левите политики и да отстояваме идеите си с конкретни предложения, които да получат подкрепа. Да не се търси подкрепата за личност, а за политики с виждане и разбиране, че дори хора, които не са членове на БСП, могат да ни подкрепят, защото искат България да е едно по-добро място за живеене“, отсече Красимир Янков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене