Дупничанка в Пиаченца: Паниката вече се усеща, магазините са празни, работим с маски и ръкавици

Паниката заради заразата с коронавируса вече се усеща значително в Италия. Това обясни дупничанка, живееща със семейството си в град Пиаченца, разположен на около 70 км от Милано и на само 30 км от град Кодоньо, първото огнище на заразата в страната.

„Усеща се паника. От вчера магазините са или затворени, или празни. Не може да си купиш нищо, няма дори хляб. Училищата за затворени до 8 март, като предупреждението е децата да не излизат навън. От днес влаковете са спрени и единственият начин за придвижване са личните автомобили. Над града постоянно прелитат хеликоптери, което засилва страха още повече. Предприятията към момента продължават да работят, но всички сме с маски и ръкавици. При нас няма отсъстващи служители и работници, но в предприятието, където работи съпругът ми, повече от половината служители и работници днес не са дошли на работа. Бяха ни дадени само по два чифта маски и ръкавици, което стига за 6 часа. Въобще нямаше предупреждение, че магазините ще бъдат затворени. От вчера обикалях с колата и успях да намеря само една франзела. Абсолютно всичко е изкупено-плодове, зеленчуци, основни продукти, месо, консерви. Към момента в Пиаченца не може да намериш никаква храна. От колеги разбирам, че няма и маски и ръкавици, но аз не съм търсила, тъй като имам закупени преди това и семейството ми е запасено. Затворени са почти всички обществени сгради, включително черквите. Тук-таме има отворени магазини, но са празни. Усещането е като за военно положение, страшно е. Вече се говори, че утре предприятията може би също ще бъдат затворени“, обясни Десислава, която живее от 15 г. в Пиаченца.

Бащата на съпругът й живее в град Кодоньо, който е отцепен от полиция и жандармерия и достъпът е напълно забранен.

„Вчера съпругът ми пътува до Кодоньо, защото баща му живее сам, възрастен е и ние му носим храна по няколко пъти в седмицата. Първоначално жандармерията е отказала да допусне съпруга ми в града, но след много молби са разрешили да предаде храната. Всички в Кодоньо е блокирано, болницата не приема и не изписква пациенти.

В момента няма как да напуснем Италия, тъй като летищата в Северна Италия са блокирани. Сутринта е спрян самолет на летището, което ние ползваме, който е трябвало да излети за България. Не зная какво става с автобусния транспорт за България. Наши познати вчера трябваше да тръгнат от Милано за България с автобус. Не зная дали са отпътували и дали ще бъдат допуснати да излязат от Италия. Нямам връзка с тях към момента. Има полицейски постове по улицата. Аз не мога да си обясня как се стигна до тази ситуация, след като човекът, който почина в Кодоньо нито е пътувал, нито негови близки са пътували до Китай. Възможно е да се е заразил в болницата. Не зная какви мерки предстоят да бъдат взети и докога ще е това положение. Само знам, че нямаме храна дори за три дни. Казва се, че предстои да се вземе решение и за доставки за маски и ръкавици, защото и те не достигат“, обясни още тя.

Предупреждението е хората да звънят на спешния телефон, ако вдигнат висока температура или се чувстват зле.

„Много е неприятно, защото тук върви грип и има доста болни хора с температура и кашлица. Това още повече засилва усещането за тревога, защото хем знаеш, че няма как този човек да е с коронавирус, хем на фона на почти военното положение е страшно да чуеш някой да кашля. Синът ми е доста уплашен и каза, че за нищо не света не иска да излиза навън. Аз не искам да гледам новините постоянно, защото и без това паниката се усеща навсякъде. Не съм очаквала, че нещо такова може да се случи в Италия. Мисля си обаче, че в момента виждаме криза и на здравеопазването и на възможността за адекватна реакция, защото има страх, останахме без продукти от първа необходимост, а няма конкретна информация какво предстои“, посочи още Десислава.

В някои предприятия заплатите на работниците и служителите са преведени днес, за да могат хората да посрещнат нуждите си.

Преди минути италиански медии съобщиха, че в Пиаченца е засечена телефонна измама от името на медицински специалисти с искане да посещават домовете на гражданите за проверка във връзка с разпространението на короновируса.
Полицията уточнява, че гражданите не трябва да допускат в домовете си непознати, дори и те да се представят за медици.

Лекари и медицински персонал влизат в домовете само след подаден сигнал, че намесата им е нужна, а не по своя воля, уточняват властите. Хората трябва да бъдат предпазливи и да не допускат в домовете си непознати, а ако това стане трябва да се обадят на местните власти или спешния телефон. /DenNews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене