Кметски син от Разложко събирал „вноските по кредитите”, които бил раздал със заплахи за чупене на ръце и рязане на пръсти

Без име

Състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Маргарита Коцева, даде ход на делото за лихварство и изнудване срещу сина на кмета на разложкото село Баня Николай Драговчев – Атанас Драговчев. Той е обвинен, че в периода 2008 – 2011 г. е дал 11 кредита срещу договорена месечна лихва, в резултат на което е получил  неправомерни доходи в размер на 16 304 лв., тъй като не е имал законно разрешително или лиценз, съгласно изискването на Закона за кредитните институции.

Кредитополучателите са предимно роми, част от които вчера бяха разпитани като свидетели. Сред тях беше Атанас Ковачев, който през лятото на 2008 г. получил 1000 лв. срещу месечна лихва от 10% за първите три месеца. След това лихвата била вдигната на 20% , като за 9 месеца той  платил 1800 лева само лихви. До април 2009 г. той се изръсил с 2100 лв. само за лихви и спрял. Тогава бил подложен на постоянен тормоз от „банкера“ и негови хора да възобнови плащанията.

„Баща ми взе първо 300 лв. срещу 20% лихва и всеки месец плащаше по 60 лв. След това взе още 1000 лв. и плаща по 200 лв. Това беше в продължение на година и 3-4 месеца. Баща ми се изплаши и избяга в Италия   заради Атанас Драговчев, който го заплашил, че ще му счупят ръцете, ако не си плати. Една вечер дойде у нас  и взе плазмата и още един телевизор „Самсунг“. Тогава мъжът ми реши да му даде вол. Драговчев беше ръководител на бандата, а Йордан Бъсин – негов помощник. Пращаше негови хора да идват в ромската махала“, това казала пред разследващите дъщерята на Атанас Ковачев – Красимира.

Вчера тя също бе разпитана като свидетел на делото, но тъй като спомените й вече са поизбледнели, показанията й от досъдебната фаза бяха прочетени от окръжния съдия Маргарита Коцева.

Атанас Драговчев е обвинен и за рекет, след като заради две неплатени лихви от 400 лв. през юли 2009 г. заплашил Атанас Ковачев, че ще му отреже пръст на крак или на ръка с балтия. Това са установили разследващите след полицейската акция на ГДБОП от февруари миналата година. Тогава антимафиотите задържаха за лихварство и контрабандни цигари 29-годишния Атанас Драговчев, 33-годишния Петър Цървищанов, 35-годишния Йордан Бъсин и 36-годишния Антон Димитров, всички от село Баня. Акцията започнала за контрабандни цигари, но при претърсване на домовете им са намерени 14 640 къса македонски цигари от марките YORK и DON, газов пистолет „Екол”, патрони и огнеупорен шнур.

Срещу четиримата бяха образувани две досъдебни производства за престъпления по чл. 252 /за лихварство/ и по чл. 234, ал. 1 /за държане на склад на акцизни стоки без бандерол/. В домовете им бяха намерени договори за парични заеми, тефтери с имена на длъжници и празни бланки за парични заеми. За лихварската дейност обаче беше обвинен единствено Атанас Драговчев.

На вчерашното съдебно заседание бяха изслушани още няколко свидетели, получили кредити, останалите ще бъдат разпитани на следващото.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене