„Лафка“ обявява фалит до края на деня? Пощите поемат разпространението на печата?

От утре в търговската верига няма да се доставят и продават вестници

„Лафка“, най-голямата търговска верига у нас с над 3 хиляди обекта в цялата страна, ще обяви фалит днес. От утре в нейните обекти няма да се получават и да се продават вестници, съобщава Флагман.Бг, позовавайки се на отлично информиран източник.

Освен печатни издания, веригата продаваше тютюневи изделия, талони на Национална лотария и други. Днес изтича и официалния срок, в който талоните от лотарията на Васил Божков трябва да бъдат изтеглени от всички търговски обекти. А това бе сериозно перо за „Лафка“.

Преди години се водеше истинска битка за места, на които да се поставят будки за вестници. Бизнесът беше много печеливш, сред най-големите разпространители в Бургас бяха „Бургас прес“ на Тодор Диков, както и БИС на Боян Иванов.

По-късно те бяха погълнати от „Лафка“ , която разположи много по-модерни павилиони на техните места. През последните години обаче възходът на електронните медии и информационните сайтове буквално уби вестниците – така, както някога автомобилите са заменили каруците. Тиражите на вестниците се сринаха драматично , много от тях дори закриха печатния си вариант.

Това постепенно доведе до сериозен спад в оборотите на „Лафка“ и финансови загуби. Случващото е оздравителна криза за разпространието на печата, коментират специално за Топ Преса познавачи. Припомняме че към края на тази година, държавата обяви че „Български пощи“ ще се заеме с разпространието на печатните издания у нас.  Министърът на транспорта Росен Желязков дори не изключи възможността цените на разпространителските услуги на периодичните издания да паднат, след като „Български пощи“ се включи в тази дейност. Той уточни пред журналисти, че все пак това е въпрос на договаряне, но изтъкна, че периодиката може да се разпространява в 3000 пункта на държавните пощи.

„Български пощи“ ще се занимава и с доставка на периодиката до бензиностанции, търговски вериги и други точки за продажба на дребно.

В отговор на въпрос министър Желязков каза, че разпространението на периодиката чрез държавното дружество може да започне още в началото на 2020 година

Министърът подчерта, че държавата не иска монополно да се намеси на пазара, а да създаде предпоставки за по-добра конкуренция. Това ще допринесе според него за по-доброто разпространение на всички печатни издания, а и на база на свободното договаряне до намаляване на цените, което е въпрос на търговска политика и на търговски практики между издателите и „Български пощи“ и ще даде възможност на дружеството да развие своята дейност.

Преди два месеца правителството прие решение „Български пощи“ ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене