Внимание! Вижте личните си документи, защото…

Изтичат 6-те месеца за лични карти и книжки с допълнителната валидност заради COVID-19

От понеделник – 14 септември, започва да изтича допълнителната 6-месечна валидност на личните карти и шофьорските книжки, приета със Закона за извънредното положение заради COVID-19. Това напомниха днес експерти от МВР, цитирани от „Труд“.

Преди половин година бе гласувано удължаване на валидността за територията на страната на двата вида лични документи, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври.

Това означава, че ако личната карта и шофьорската книжка изтича на 13 септември, от 14 септември тя е невалидна. Най-дълго документите ще могат да се използват, ако датата на валидност им е 31 октомври – тогава те изтичат на 31 март 2021 г.

“Необходимо е да се напомни на хората да си погледнат датата на валидност, за да не бъдат неприятно изненадани от другата седмица”, обясниха специалистите.

Днес парламентът прие на първо четене две поправки в закона за личните документи. Първата предвижда открадната или изгубена лична карта, вече обявена като невалидна в информационната система на МВР, да не може да си връща валидността, ако бъде намерена.

Според втората промяна документи за самоличност ще бъдат обявявани за невалидни, ако по служебен път е получена информация за фалшива самоличност, както и по изрично искане на човека, ако има съмнение, че с данните му е злоупотребено.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене