Депутатите гласуваха затвор за информация за банките

депутатите гласуват

Депутатите приеха на първо четене предложените от Йордан Цонев от ДПС промени в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за разпространение на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, между 2 и 5 години.

Цонев напомни, че внесените от него текстове всъщност са предложени от БНБ, които са помолили някой депутат да ги внесе. Това се случи след атаката чрез SMS-и и мейли срещу Първа инвестиционна банка. Зам.-председателят на ДПС призна, че те не могат да бъдат приети във варианта, предложен от БНБ, но с проектозакона е искал да предизвика дискусия.

Текстовете гласят:

„Чл. 252а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.”

Проектът на Цонев в крайна сметка беше приет с гласовете на ДПС и ГЕРБ, но със сигурност текстовете ще претърпят промени между първо и второ четене. От БСП гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Янаки Стоилов от левицата обясни, че проблемите на банковата система не се дължат единствено на спорадични прояви като атаката срещу ПИБ.

Той сравни предложените текстове със Закона защита на държавата, приет преди 90 години.

По думите му за хората е по-важно в момента защо надзора на банките и акционерите, тези които взимат решенията за управление на банките не носят наказателна отговорност.

КТБ не беше жертва на слухове, а на корпоративен разрив, напомни Стоилов. Той посъветва парламентарната правна комисия да ревизира основно текстовете, предложени от БНБ и внесени от Цонев. Един от проблемите е наказание за „разпространение на сведенията“ за банките, а такива има в годишните отчети на БНБ, обясни социалистът.

Вносителят Йордан Цонев потвърди, че текстовете не могат да бъдат приети окончателно в този вид и уточни, че специалисти работят по редакцията им, която ще бъде предложена между първо и второ четене.

Мисля, че до второ четене ще има приемлив текст и няма да се засяга свободата на словото, посочи Цонев.

Той все пак защити предложените промени в НК срещу разпространението на зловредни слухове срещу банки с думите: „Разпространяването на слухове би могло да подкопае устоите на банковата система? Банките функционират по начин, по който целият ресурс е вложен в определен вид активи. Никоя банка в света не може да издържи на желание на нейните клиенти да си изтеглят вложенията в банката, ако това желание е концентрирано в няколко дни, седмица или две”.

Срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене беше съкратен на 3 дни, за да може промените в НК да бъдат гласувани следващата седмица, преди този парламент да бъде разпуснат от президента.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене