Как Румен Томов се изгаври с един човек на културата!

В четвъртък се почувствах като кулак на 9 септември, след като от екипа на новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов се опитаха да ми втълпят колко е лошо да си частник в България и как аз съм източвал бюджета на общината, като не съм плащал наем за залата в Младежкия дом, нито ток и вода, и съм бил сред миропомаза-ните от бившия кмет Атанас Камбитов и екипа му.

Да, в продължение на 5-6 години частният театър, който имам и в който играят 35 благоевградски деца на възраст от първи до единайсети клас, действително не плащаше наем за залата на Кукления театър в Младежкия дом. За това имахме устна договорка с бившия кмет Камбитов. Тази зала я ползвахме всеки понеделник от 18.00 до 20,15 часа и веднъж месечно за представление от 17.00 до 20,15 часа. Тоест всеки месец по 12 часа. А тока си го плащах всеки месец, дори съм стигал до 100 лв., защото нямаше как да разделим нашата консумация и тази на Кукления театър. Срещу ползването на залата аз имах договорка с кмета Камбитов да оказвам безвъзмездна помощ по всяко време и за всякакви общински събития.

Последното беше откриването на учебната година на Центъра за творческо и личностно развитие, на което направих озвучаването и осветлението. Само осветлението е 400-500 лв. Бил съм член на журито в конкурс за стихотворения на Детския парламент, десетки пъти съм правел озвучаванията при откриване на спортни и детски площадки, озвучавал съм отбелязването на годишнини на героите, на които има паметници в Благоевград, много често давах на общината да ми ползва буса и техниката. Всичко това -безвъзмездно, заради устната ни договорка с Камбитов в залата на Младежкия дом. По същата причина, макар че Камбитов вече не е кмет и уговорката ни отпадна в момента, ко-гато той загуби изборите, на 7 февруари тази година аз направих безплатно осветлението в Градската художествена галерия за модното ревю, което беше съпътстващо програмата на общината за откриване на изложбата.

За някои събития на общината съм вземал хонорари, но те винаги са били минимални. Например за инициативата „Приказен разказвач“, която беше моя и включваше осветление, озвучаване, сценични ефекти като дим и лазери, осигуряването на Дядо Коледа в деня, кога-то кметът чете приказки на децата, плюс 2 представления от моя театър, хонорарът ми беше 400 лв. за 5-те дни.

За сведение всяка година Благоевградският младежки театър ЕООД, тоест – моят, частният театър, прави дарения на болни деца в размер на 4000-5000 лв. Не искам да се хваля с това, но нека излезе която и да е културна организация в общината и да обяви, че заделя част от приходите си за нуждаещи се. Нека и заместник-кметицата Василиса Павлова каже колко дарения е направила за болни деца и колко културни събития е организирала досега, освен въпросното модно ревю с мое участие.

До момента в Благоевград частните клубове, школи и инициативи бяха неделима част от живота на благоевградчани и искам да напомня на хора от настоящия кметски екип, че те също са участвали в тези мероприятия – като например пиарът  Пролет Трифонова, която допреди 4 г. беше част от екипа на Благоевградския младежки театър и получаваше оттам заплата.

Категоричен съм, че общината трябва да е в подкрепа на частните инициативи, а не да работи срещу тях. Като например случващото се с театрално-танцовия фестивал „Талантино“, който аз организирам от 8 години. Сега кметът Томов е решил „Талантино“ вече да го няма, а в същите дни, в които аз го организирам, общината да направи друг театрален фестивал.

 

Само че аз нямам намерение да се отказвам от „Талантино“, който стана запазена марка на Благоевград. И за 8-и път ще го организирам тук, в Благоевград, макар че кметът на Разлог Красимир Герчев ми предложи да го спонсорира с 25 000 лв., ако го преместя там. Лошото е, че децата ще бъдат разделени между два фестивала в един град. А иначе става въпрос за 7500 лв., които общината даде за първия конкурс, а аз събрах още толкова от спонсори. Това беше и си остава най-добрият детски театрален фестивал в България с конкурсен характер и доказателство е фактът, че миналата година Антони Цонев, който от 25 г. прави подобен фестивал във Велико Търново, дойде тук 5 дни да черпи опит от нашата организация, за да я приложи в неговия фестивал.

На „Талантино“ идват повече от 400 деца всяка година, с тях пълним 3, а понякога и 4 хотела за 5 дни, тези деца по 50 лева да оставяха в Благоевград, това са 20 000 лв., които влизаха в местните заведения и магазини. Да не говорим че в Благоевград идваха да журират актьори от ранга на проф. Енчо Халачев, Де-си Бакърджиева, Мария Статулова, Веселин Кала-новски, Николай Станоев и др.

В момента моят театър разполага с техника, каква-то няма нито една културна общинска организация. Имаме осветление, озвучи-телна техника, транспорт, външна сцена, която може да се монтира навсякъде. Освен това не спираме да работим. Например последните дни на миналата кметска управа спечелихме 2 проекта от фонд „Култура“ на община Благоевград, за които вече съм сключил договор с актьори и вероятно ще се стигне до плащане на неустойки, защото аз и до момента не знам общината има ли намерение да ми плати тези пари и въобще има ли към момента фонд „Култура“.

Единият проект е за 6000 лв. и включва 15 театрални представления на „Министър за един ден“, които срещу тази сума от фонд „Култура“ трябва да изнесем безплатно в селата на общината плюс трите големи квартала на града „Еленово“, „Струмско“ и „Грамада“.

Другият проект е за 1800 лв. – неделен театър за децата от селата в общината с образователна насоченост – как да бъдат примерни пешеходци и кои са полезните и кои вредните храни. Само дето още никой от новата управа не ми се е обадил да каже ще се случат ли тези събития…

Аз още не съм получил и писмо, че ми предлагат договор за наем на залата в така наречения Дом на младостта. Склонен съм да го подпиша, и то не заради мен, а за удобство на децата в школата. Чакам оферта…

Бранимир Митов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене