Футболната селекция на Слащен ще търси промоция за по-горна група…

Това се случва благодарение на слащенски бизнесмени – баща и син, дават хляб на земляци и ги обединиха във футболен отбор…

Тук обаче става дума за испанското първенство, а не за българското. Тимът се състезава в една от долните дивизии на иберийската държава и е водач в своята група с реални шансове за атака на следващото ниво в

Играчите на Slashten FC и част от техните фенове

тамошния футбол. В момента клубът, който носи името Slashten FC е лидер в класирането с 30 т. след 13 изиграни мача и води с 3 пред втория и на 4 пред другия си пряк преследвач, който заема трета позиция.

От друга страна отборът е уникален сред всички в групата, а и не само в нея, след като сам по себе си е своеобразен „Атлетик“(Билбао) заради факта, че всички играчи в него са родени в Слащен.

Сред основните виновници за съществуването на българския тим са две от успелите лица от родопското село Артур и Исмаил Календерови – баща и син. Двамата дават основното финасово рамо и са осигурили бюджет, с който малко отбори не само в тази група могат да се похвалят. Те идват от строителната фирма, притежаващи и развиващи успешен бизнес в Испания. Тя е основана от бащата Артур, който 15 години, както много наши сънародници заминава в странство да търси по-добро бъдеще за себе си и семейството. Както много българи зад граница началото не е лесно и впоследствие успява да пробие и да организира собствен бизнес, който в последните 5 години сериозно се разширява.

Исмаил Календеров

Исмаил Календеров

Сега строителната фирма, която е със седалище в Памплона изхранва около 70 семейства от различни националности. С предимство при набирането на кадрите е да са българи, а допълнително преимущество е те да са от гоцеделчевския регион, а чак след това идва ред на хора от други държави.

Артур и Исмаил Календерови държат на своята връзка с България и така се ражда идеята да спонсорират българското училище в Испания и да основат български отбор. Така се стига до създаването на клуба, където се стичат мнозина слащенци като юношите на „Пирин 2001“ Денис Караилиев и Едвин Капинов, бившият футболист на „Пирин“(Гоце Делчев) Радослав Джамджиев, имащи подкрепата на солиден брой привърженици. Те стават тима с най-голяма посещаемост в цялата група, след като в Slashten FC мнозина виждат едно кътче от родната България, а феновете ги следват не само при домакинските срещи, но и при визитите навън.
„Това бе една идея на ентусиазъм, която впоследствие се видя, че има почва да се развива. Ние с баща ми решихме да я подкрепим, да дадем възможност още веднъж за изява на нас – хората от България и да мерим сили и на игралното поле с останалите. Постепенно получаваме още по-сериозна подкрепа и от нашите сънародници тук, което ни дава основание да смятаме, че всички сме на верен път. Имаме идеята да се развиваме, но всичко по реда си. Важното е, че Slashten FC  се превръща в причина да се обединяваме всички сънародници, което не може да не ни радва. Дава ни увереност, че си струва всички усилия. Ще бъдем горди да се класираме в по-горна дивизия, но ако не се случи, няма да правим трагедии, следващата година отново ще атакуваме и след като човек е настоятелен и истински търси нещо, то ще се случи,“ коментира синът Исмаил Календеров, който е поел основна отговорност около отбора и делата около него.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене