Видео: Малтретиран в Гърция младеж от Гоце Делчев за притежание на джобно ножче

Тодор Баханов

Тодор Баханов

С условна присъда, солидна сума парична глоба и нечовешко унижение се завърна от краткия си отдих през миналия уикенд 25-годишният неврокопчанин Тодор Баханов. Единствената вина на пострадалия от гръцките власти е това, че в колата му открили джобно ножче

Тодор и компанията му отишли миналия уикенд на краткотраен отдих на плаж в морското курортно селище Аспровалта. В момента, в който започнали да се приготвят за връщане, джип без отличителните белези на полицията паркирал в непосредствена близост до автомобила на неврокопчани. На излизане от селището същият джип ги преследвал. В един момент се включили сигнални лампи, а пътуващите в джипа давали явни знаци, че колата на младежите от Гоце Делчев трябва да спре. Последвал груб арест на шофьора Тодор Баханов, а и спътниците му също били засипани с обидни квалификации и ругатни. Цялата „дандания“ била за това, че проверяващите полицаи открили малко джобно ножче в жабката на колата, което обаче не противоречи на гръцките закони.

Арестуваният е закаран в Районния съд на Аспровалта и е осъден условно на  четири месеца. По време на процеса на Баханов не е осигурен полагащия му се служебен адвокат и е заставян да подписва документи на гръцки език, без да знае съдържанието им.

Младежът е освободен на другия ден с условна присъда и солидна парична глоба. Според него, нарушени са елементарни човешки права. Осъденият е обжалвал делото. Той и неговите близки са решени да се борят до край, за да бъде оправдан. „Ако се наложи, ще се отнесем до международния съд в Хага”, сподели разстроената майка на Тодор Баханов.

Вижте изповедта на онеправдания младеж и неговата майка във видеоматериала.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене