Съветници остават без заплати заради бойкота си на кмета

Община Бобошево е без бюджет, след като опозицията, която има мнозинство в 11-местния общински съвет, отказа да го гласува. На практика част от съветниците бойкотират кмета Крум Маринов заради разногласия по размера на възнагражденията им, по структурата на общинската администрация и по други въпроси в управлението на Общината. Те самите пък остават без заплати.

 Още на първото заседание след местния вот през ноември общинските съветници вместо да гласуват правилник и други неотложни процудерни въпроси за работата си те поискаха да взимат възнаграждение от 60-70%  от средната брутна заплата за общинската администрация, което прави 655 лева за месец януари. Желанието им бе председаселят на ОбС да получава 80% от възнаграждението на кмета, което е 2200 лева на месец.

Управникът обаче е против, защото само за заплата на съветниците и за разходи за минипарламента годишно ще са необходиим около 120 000 лева, при 80 000 лева в предишния мандат. Или всичко от местните приходи ще отива за общинските съветници. Така конфонтацията между кмета и част от  съветниците е пълна и не се знае как ще се реши противоборството в местната власт.

Освен че не приеха бюджета, съветниците  отхвърлиха и докладната записка  за капиталовите разходи, които са в размер на 440 000 лева и са предвидени за рехабитилация на улици в общината. На предишната сесия местните парламентаристи пък отказаха да гласуват втори заместник-кмет по искането на Крум Маринов, който ще трябва да работи само само с един заместник. Самите съветници са без заплата. Няма бюджет, не се знае на кой колко ще се плаща, нищо не е прието като решения, коментира дългогодишният съветник и общинар Георги Мичов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене