Красимир Каракачанов: Създадена е здрава основа за реализацията на Инициативата за готовност на НАТО

В Главната квартира на НАТО в Брюксел на 13 февруари в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО се проведе заседание на Северноатлантическия съвет. Министрите на отбраната обсъдиха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

В изказването си в сесията българският министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази увереност, че с попълването на необходимите сили в Инициативата за готовност на НАТО е създадена здрава основа за нейната по-нататъшна реализация. Тя се базира на наличието на комплект от готови за използване военноморски, военновъздушни и сухопътни сили като компоненти на по-големи формирования, готови за използване в рамките на 30 дни или по-малко.

Форумът приключи със съвместно заседание със страните, участващи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, на което бяха обсъдени развитието на ситуацията в страната, мирния процес и дългосрочните перспективи.

Извън официалната програма на срещата беше проведена неформална среща с министъра на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк, на която бяха обсъдени средата за сигурност в и около Украйна и напредъка в прилагането на реформите.

Министър Каракачанов присъства на обяд, домакинстван от министъра на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска.

В рамките на форума министър Каракачанов проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Грузия Иракли Гарибашвили, с министъра на отбраната на Румъния Николае Чука, както и с министъра на отбраната на Италия Лоренцо Герини. Бяха обсъдени теми от взаимен интерес и актуални въпроси от двустранните отношения.

Пред журналисти след срещата министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че страната ни има готовност при необходимост да увеличи с до 4 военнослужещи участието си в обучителната мисия на НАТО в Ирак.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене