Започва благородна кампания „Осинови щъркелово гнездо“

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев и Читалище „Изгрев 1930“ в село Баничан поставят началото на кампанията „Осинови щъркелово гнездо – 2“.

Кампанията ще започне с настъпването на пролетното равноденствие – 20 март. Миналата година почти веднага, след като кампанията стартита, всички щъркелови гнезда в село Баничан бяха осиновени.

Осиновителите са не само местни, но и хора от различни краища на България и чужбина. За нея вече знаят в Япония, Германия, Англия. Общият брой на осиновените щъркелови гнезда до момента е 12, като едно от тях се намира в Хаджидимово.

Чудото на новия живот: Видео проследява излюпването на щъркелчета в село Драгушиново

Всеки, който желае може да осинови щъркелово гнездо, като финансира табела с надпис на името на лице, медия, организация или семейство, която ще бъде поставена на избрано от тях гнездо.

Осиновителите ще могат да го посещават и наблюдават в удобно за тях време. Заедно с това ще се събира информация за гнездата и ще се гарантира тяхното опазване в бъдеще.

Белият щъркел е птицата, която е най-близо до хората, затова е част от българския фолклор и традиции. Символ на новото начало, плодородието и благоденствието.

Незаменим помощник на земеделските производители в борбата им срещу селскостопанските вредители.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене