ОИК-Благоевград отива във вторник на поправителен по казуса „Томов”

И Върховен административен съд отмени като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия-Благоевград да откаже да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Благовград – Румен Томов. Върховните магистрати потвърдиха постановеното решение на Административен съд-Благоевград, което е валидно, допустимо и правилно.  Затова ОИК ще се събере на „поправителен” на 28 април, вторник, когато трябва да се произнесе по казуса с благоевградския управник.

Тричленният състав на Върховен административен съд приема за неоснователни оплакванията на кмета на община Благоевград за нередовност на жалбите, с които се оспори отказа на ОИК да прекрати пълномощията му. ВАС не приема за основателни и изложените в тринадесет точки подробни оплаквания в касационната жалба на кмета на община Благоевград за неправилно прилагане на материалния закон от страна на Административния съд. В потвърдителното решение на ВАС е отбелязано също, че решението на АС-Благоевград коректно отразява и съдебната практика, утвърдена като постоянна в хода на прилагане на изборното законодателство.

По отношение на доводите на адвоката на кмета Румен Томов, че на практика не е упражнявал търговска дейност, магистратите са категорични, че това няма никакво отношение към съдебния казус. Те поясняват: „Прекратяването на търговската дейност се извършва със заличаването на търговеца от търговския регистър“. По отношение на обяснението за просрочените срокове за заличаването му като едноличен търговец с техническа грешка и пропуск при попълване на заявлението, върховните магистрати считат „подобно обяснение е логично и може да се приеме за житейски и правно обосновано,… но не би могло да преодолее изискването на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене