На вниманието на главния прокурор Ив. Гешев: Къде возят боклука на Благоевград? Кой ще плати над 1 млн. лв от гърба на данъкоплатеца само за 3 месеца, заради еднолично, НЕЗАКОННО управленско решение?

Къде се депонира боклукът на Благоевград, колко струва на месец превозването му и колко са до момента разходите направени, след едноличното незаконосъобразно решение на благоевградския кмет Румен Томов да прекрати договора със законно избрания оператор на новото модерно депо край с. Бучино? Това са въпроси, които са оформени в питане до градоначалника от съветници в местния общински съвет за предстоящата сесия на ОБС.

В актуалното време, в което темата с боклука взе управленски глави и е ежедневно в полезрението на прокуратура и главен прокурор, в Благоевград ново, МОДЕРНО И НАПЪЛНО ГОТОВО съоръжение стои неизползвано, след като кметът Томов прекрати Еднолично договора с избрания законно оператор ДЗЗД “ Регионално депо -Благоевград 2019 „..

Комисията за защита на конкуренцията, КЪДЕТО ЖАЛБА ПОДАДЕ ОТХВЪРЛЕНИЯ ОПЕРАТОР, отмени изцяло като незаконосъобразно решението на кмета на общината и върна преписката за продължаване на процедурата. Томов трябва да спази дадените му указания от комисията, чието ЗАКЛЮЧЕНИЕ в спора между оператора и кмета, е равносилно на съдебно решение. Жалбоподателят. пък определи мотивите на благоевградския кмет като „абсурдни и смехотворни „. Затова и решението на КЗК бе категорично, кметът Томов трябва да продължи процедурата.

КЗК реши още, че Община Благоевград трябва да плати на жалбоподателя ДЗЗД „Регионално депо-Благоевград 2019”, с участници „Център за рециклиране” ЕООД, „Ресурс Фонд” ООД и „Еко Комюнити” ЕООД, разноски в размер на 4700 лева. Съоръжението бе направено и официално открито от премиера на България Бойко Борисов, за да обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила . Общини, които в момента търпят загуби, заради решението на благоевградския кмет.

Скандалът с благоевградското депо тепърва ще се разраства, вече се разнасят легенди около мястото, където се изсипва боклука на община Благоевград. Поради пълното информационно затъмнение по темата с боклука, започнаха да се разпространяват градски легенди. Заговори се за нелегални сметища, та дори и че се използва новото депо за изхвърляне на боклуците. След няколкодневна репортерска проверка не успяхме да открием нелегални сметища в района около Благоевград, няма депонирани боклуци и в новото сметище.

Според запознати обаче, боклуците на Благоевград ежедневно се извозват в Костинброд. Поради спецификата на „мероприятието „, и за да не възниква напрежение  в района, където пристигнат чуждите боклуци, мястото обикновено се пази в тайна. Все пак обаче, в общината има документи, които показват къде точно се вози боклука. Именно заради това, съветници искат официален отговор от градската управа. Вярно ли е, че боклуците се возят в КОСТИНБРОД и колко струва на данъкоплатеца далечната дестинация за депониране на отпадъците?.

Официална справка сочи, че ежемесечно община Благоевград депонира ОКОЛО 2000 ТОНА боклук , средно по ПО 160 ЛВ НА ТОН, прави над 300 000 лева месечен разход, които общината НА ИКОНОМИИТЕ -БЛАГОЕВГРАД, плаща на гърба на данъкоплатеца. В първата седмица на декември, кметът Томов прекрати договора с оператора и дългоочакваното за 5 общини депо, не заработи.

От тогава до днес, 3-ти месец, боклукът се вози далеч от града. САМО ЗА 3 МЕСЕЦА ОТ ОБЯВЕНОТО КАТО НЕЗАКОННО КМЕТСКО РЕШЕНИЕ и фактът, че заради това решение напълно готовото  депо  не работи, ПОРАДИ ЛИПСА НА ОПЕРАТОР.. До тук БЛАГОЕВГРАД Е ЗАГУБИЛ около 1 000 000 ЛВ.! И ЗА тези действия на новите управници НИКОЙ НЕ ГОВОРИ! Вниманието услужливо се отклонява в посоки от недалечното минало, в едно отишло си управление.

Ако предишните са били разточителни, злоупотребили с власт и пари, то има компетентни органи, които ще квалифицират действията им. Когато те излязат с решение и установят виновни лица, тогава може да бъдат заклеймени като „престъпници „! Упорито местните управници неглижират и обезценяват ролята на правораздавателните институции, одитори и резултати от проверки, доказали несъстоятелността на голяма част от извадените на светло прегрешения на екипа „Камбитов „. Благоевград избра ново ръководство, за да работи за гражданите, а не да се оправдават с предишните, отегчително дълго време -вече 4-ти месец.

В останалите общини новите кметове вече реализират постигнати резултати, общините работят. Община Благоевград буксува на гърба на предшествениците им – работата им се свърза единствено с „греховете“ на Камбитов, назначения тип “ Предизборни обещания “ и спиране на поръчки и ГОТОВИ ОБЕКТИ. Фактите към днешна дата са:

КЗК отхвърли първото кметско решение за депото като НЕЗАКОННО! ДЕПОТО НЕ РАБОТИ И НЯМА ДА РАБОТИ НЕЗНАЙНО КОЛКО ДЪЛГО ОЩЕ, заради това, че НЯМА ОПЕРАТОР.

Местната фирма „Биострой „, предложена от кмета не може да изпълнява тези функции ,а  докато се приведе в готовност и закупи подходящата техника, за да отговаря на условията за Оператор ,загубите ще растат катастрофално! До тук са над 1 млн. лв, а извозването на боклука продължава и не се знае докога!

КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ТЕЗИ НЕОПРАВДАНИ РАЗХОДИ? КОЙ ЩЕ Е ОТГОВОРЕН ЗА ТАЗИ БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И ХАРЧОВЕ? ТОВА Е ВЪПРОСЪТ?

ФАКТ Е, ЧЕ : Пет общини се лутат по чужди сметища, возейки боклука си на различни места. Симитли депонира вече в Разлог, останалите незнайно къде..

Пари и боклук, боклук и много пари, изтичащи от общинските бюджети, заради едно доказано незаконосъобразно и немотивирано /според КЗК / кметско решение. Предполага се, че местната управа ще обжалва решението на КЗК, което удължава болезненото, разточително харчене на пари от обявената за изпаднала в „крайна бедност “ ,община Благоевград. И това е само началото на предстоящите проблеми с боклука в областния център.

Милиони от гърба на благоевградчани се хвърлят „на Боклука“, милиони на правителството стоят заровени в готово за експлоатация депо, чийто законен оператор, без мотиви, новата общинска управа отхвърли. Каква беше целта на този управленски акт, това трябва да изяснят компетентни институции. 100 дни във властта минаха! Време е за отговорност, извън „греховете “ на предишните!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене