Мъжете в Пиринско борят грипа с греяна ракия, жените с илачи

Мъжете в Пиринско, независимо от възрастта, предпочитат да борят грипния вирус с греяна ракия, туршия и шарена сланина, докато жените обикалят аптеките и предпочитат илачите. По-възрастните стоят на топло и не мърдат много навън, а младите не се сдържат и се събират по кафенета и вечер в други заведения, което предразполага да лепнат грипния вирус. Това показа социална анкета, която беше направена в популярна благоевградска фейсбук страница.
Преди дни Благоевград бе един от първите градове в страната, които попаднаха в капана на грипа, което предизвика преустановяване на учебните занятия в десетки училища и детски градини в областта. Възрастните хора пък масово се изпокриха по домовете си заради страха да не пипнат неволно вируса. Аптеките реализират големи продажби на лекарства срещу простуда и грип, както и имуностимуланти. Освен на лекарства, доста хора залагат и на народните илачи, завещани от бабите.

Петдесетограмката си остава един от сигурните методи за предпазване от вирусите, особено за по-възрастните, които не пропускат нито ден вечерния си аперитив, твърдят хората. По думите им, домашната ракия като цяло плюс туршия и малко шарена сланинка е най-предпочитаното лекарство срещу коварния грип.

Според експерти, представителите на силния пол у нас могат да пият ракията по всяко време на годината, но през зимните месеци, когато навън е студено и започнем да чувстваме признаци на настинка или грип, именно греяната ракия се превръща от предпочитан аперитив преди вечеря лекарство с гарантиран успех.

Всеки, който е пил греяна ракия, знае, че нейното въздействие върху организма е отпускащо и благотворно. Дори и само една малка глътка от този еликсир веднага ни затопля и ни кара поне за миг да забравим за отпадналостта, кихането, кашлянето и непрестанното търсене на носни кърпички. Когато решим да заложим на изпитаните методи на признатата народна медицина и се ориентираме към борене на настинката с греяна ракия, съветват запознати и допълват: След като изпиете този еликсир, си вземете горещ душ и се пъхнете под завивките в добре затоплена стая. В случай че сте имали лека настинка, можете да сте напълно убедени, че с ползването на този метод от народната медицина на следващата сутрин няма да имате и спомен от болежките.
За разлика от по – възрастните хора, по-младите, вместо да останат у дома докато отмине върлуващият грип, огласят със смях и закачки кафенетата или моловете.

Така или иначе обаче, сред едни от най-сигурните начини да не ни повали епидемията е да си останем вкъщи и да ограничим контактите си навън, особено на обществени места, където има струпване на много хора, съветват лекарите.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене