От 3 до 5 г. затвор за нелегален обществен превоз

Криминализиране на нерегламентираните превози. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс. Нарушителите на закона са заплашени от 3 до 5 години затвор и до 10 години лишаване от свобода при най-тежките нарушения, съобщава Нова тв.

„Тези промени са част от мерките, които се вземат за борба със сивия сектор в автобусните превози. Става въпрос за инкриминирането на нелегалните превози, които осъществяват превоз на пътници, без да имат издаден лиценз за тази цел. Разчитам, че мерките са наложителни. През 2019 г. от 600 издадени наказателни постановления – 100 са за нелегални превози”. Това посочи в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

„Не става въпрос за санкции срещу споделените пътувания. Този тип пътувания не носят икономически облаги на водача. Когато този превоз носи облага, тогава ще попадне под ударите на закона”, добави Иванов.

В студиото на „Плюс-минус” темата коментираха Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи и финансистът Никола Филипов.

„За нас нерегламентираният превоз е този, който ние наричаме в бранша „на цената на билета”. Когато се генерира приход от това нещо и когато някой има икономическа облага, тогава се извършва вид нерегламентирана дейност.  Това, освен че е нелоялна конкуренцията, застрашава и живота на пътуващите”, коментира Магдалена Милтенова.

„Нека не си представяме, че след като тези промени влязат в Наказателния кодекс ще сложим полицаи, които ще спират всяка кола. Няма как да се случи нещо подобно. Самият споделен превоз по презумпция означава да не се генерира печалба от него”, каза още Милтенова.

„Виждаме проблема с поредния законопроект, който не се представи на обществото по адекватен начин. Нека погледнем какъв негативен ефект генерира той в социалните мрежи. Чухме, че законът обхваща споделеното пътуване, но в правния мир не съществува понятието „споделено пътуване”. Смятам, че законът не е написан по достатъчно прецизен начин”, обясни финансистът Никола Филипов.

„Ако този законопроект не обхваща споделеното пътуване, трябва това да бъде изрично написано. Защото представен в тази си форма, се дава мандат на държавата да прави с нас буквално каквото си поиска, ако ни спрат, докато пътуваме. За пореден път се гласуват закони без ясна визия и без анализ на последствията. Точката с криминализирането е пълен абсурд. За умишлено убийство наказанието е между 10 и 20 години. В този законопроект са регламентирани 10 години, затова, че возиш някакви хора”, заключи Филипов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене